21 maj 2015

Permanenta reparationer

Utrustning slits, åldras och tillslut så fungerar den inte längre. Är det värt att laga? Idag kör vi mest på devisen: släng skiten, köp nytt! Här är lite ny- (eller mkt. gammalt-) tänk.

Vi ska titta på några olika lagningar som man kan göra ganska enkelt på olika friluftsgrejer. Resultatet blir (nästan) som nytt.

Byte av snäpplås

Snäpplås
I det första exemplet ska ett par snäpplås bytas. I det här fallet har jag inte köpt originalet utan ett snäpplås där ena änden har en liten öppning.

Öppningen gör att det går att byta snäpplås utan att sprätta upp någon söm eller som i detta fall lossa på nitar för att få spännet på plats.

Andra delen på snäpplås träs bandet som på bilden så låser det remmen vid belastning.

Reparation med Tear-Aid

Tear-Aid

Ett sätt att laga produkter på är att använda en speciell lagningslapp med klister på. Det här materialet är mycket starkt och elastiskt, både vattentät och lufttät. Det finns två sorter av detta, Type A och Type B. Type A fäster på i stort sett allt utom vinyl och PVC, där använder man istället Typ B.

I det här fallet ska jag laga ett par regnbyxor som det blivit en reva i. Det ska naturligtvis vara en ren yta att klistra på. Det medföljer tvättlappar till det. På lagningslappen som jag klippt till har jag rundat hörnen eftersom det har lättast kan lossna där.

Sen kommer det svåraste momentet, klistra fast lappen utan att tygen blir skrynkligt under. Man kan väl säga att man bara har en chans eftersom den är så svår att lossa på.

Till sist gnuggar man på hela lagningslappen så all luft trycks bort. Fäster direkt till 90% och 100% efter en timme.

Här är det färdiga resultatet, klart att använda.




Tätning och reparation med Silnet
SilNet McNett

På silikonbehandlad nylon (silnylon) som ofta numera tält för vandring är tillverkade av och liknade kan man använda Silnet. Tätar sömmar och mycket små hål. 

Går även att använda till att klistra fast en lagningslapp med vid större hål eller revor. För bästa resultat bör lagningslappen också vara av samma material som det man klistrar den på.

Läs mer om att laga utrustning på vandringen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar