8 januari 2016

Bygg ett eldfat

Med ett eldfat kan man elda var som helst utan att det blir några brända fläckar på marken. Att elda hemma på gräsmattan eller någon annanstans där man absolut inte vill lämna någon bränd mark är inga problem längre.
När man vinterfiskar är man ibland ett stycke från land och för att slippa göra det sämsta, att försöka elda på isen, då använder man istället ett eldfat.

Eldfat
Det här fatet kommer från en hydrofortank som är kapad på överdelen. Den är 65 cm i diameter, det går bra att göra av mindre storlek än den här. Benen är ca 40 cm långa.
Benen är löstagbara för att ta mindre plats vid transport och vid förvaring. Nedre delen av benen är gjorda i trä för att inte värmen ska ledas neråt när man använder den på is.

Här är en film med bygginstruktioner för eldfatet.


Extra tillbehör
När man eldat ett tag och fatet har värmts upp blir det kraftig värmestrålning även nedåt. För att minska detta avsevärt har jag placerat en plåt under som ligger några centimeter från fatet. Detta gör att inte det blir en stor vattenpöl under om man är på sjöis.
På plåten är sen en bit plywood monterad så det blir en hylla till exempelvis ketchup och senap.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar