2 april 2015

Minska vikten på packningen

Vill du vandra med lättare packning? Något måste göras för att det ska bli så. Vi börjar med ett tankeexperiment för att komma igång.
Vi tar ett exempel på en packning som väger 15 kilo utan mat och bränsle. Den vill vi minska på, hur gör vi? Kapa tandborstskaftet, korta av remmarna på ryggsäcken? Klassiska gramjägar tricks, men det blir inte någon märkbar viktminskning från dom 15 kilona med detta.

Minska vikten med en tredjedel!

Om vi istället tänker oss att vi minskar vikten på varje utrustningsdetalj med en tredjedel. Om man då har exempelvis ett par regnbyxor som väger 300 gram och byter dem mot ett par som väger en tredjedel mindre så är man nere på 200 gram. Hundra gram i viktminskning, inte mycket, i sig betydelselöst. Om man har en ryggsäck som väger 3000 gram och byter ut den mot en som väger en tredjedel mindre så är man nere på 2000 gram. Nu handlar det inte längre om viktsänkning i gram utan i kilo! Man behöver alltså prioritera de tyngsta delarna i utrustningen, där blir det ju störst resultat. Men de små sakerna är inte betydelselösa att minska vikten på, flera hundragrams minskningar gör också på slutresultatet. Tio saker som kan minskas med 100 gram vardera blir ett kilo. Bära ett kilo mindre under en vecka är väl också intressant?


Slutresultatet efter den totala viktminskningen av utrustningen i det här exemplet kommer att bli 10 kilo. Fem kilo mindre, en betydande viktminskning som verkligen märks.
Nu måste man inte minska varje del i exakt en tredjedel, och inte behöver det vara just en tredjedel heller utan det är exemplet som är intressant. En del av utrustningen kanske går att minska mer, annat mindre.

Komma igång

Om man skall göra detta till verklighet på sin egen utrustning behöver man väga varje utrustningsdetalj. När man väger kan man lägga in uppgifterna i ett program som heter GearGrams för att sedan lättare få överblick på utrustning och vikt. Läs om GearGrams. Efter det tittar man på de olika sakerna för att se vad man behöver göra, byta ut den eller kan jag rent av lämna den hemma? Är alternativet att köpa nytt så kommer det med en del kostnader. Kanske går att sälja de prylar som man vill byta ut. Enklast är att byta ut allteftersom, en del saker slits ju ut med tiden.
Läs tidigare inlägg om hur man kan fixa utrustning till lågbudget.
En sak till, starta detta projekt när du har tid och inspiration!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar