Planera din fjällvandring

Ska du ut och fjällvandra? Här kommer hjälp inför förberedelserna.
En guide med olika ämnen som alla har med fjällvandring att göra.


Utrustningslista för fjällvandring

Den här utrustningslistan innehåller det som jag uppfattar som grunden att ha med för hyfsad komfort. Jag vågar påstå att de allra flesta fjällvandrarna har det här med i sin utrustning oavsett om man är ute en natt eller en vecka.
Läs allt!

Fjällvandring till lågbudget

Hur man kan fixa sin utrustning till låg budget. Den strategi jag använt delar jag här i några punkter. En avgörande faktor för att lyckas är att ha lång planeringstid. Ditt införskaffande av friluftsutrustning kanske också kan bli till lågt pris?
Läs allt!

Kläder för vandring

Vad för kläder skall man ha och hur många extra plagg behöver man egentligen ha med sig? Här är idéer och tips.
På mina första fjällvandringar hade jag en del extrakläder med mig, bra att ha helt enkelt, sånt har jag skalat bort numera.
Läs allt!

Sköt om dig själv på vandringen

När man vandrar långt och kroppen belastas mer än den är van vid så kan den behöva ses om. Man kan göra en hel del för att komma i form igen om man förberett sig. Här är tips som kan vara till hjälp ute på vandringen.
Läs allt!

Mat för vandring

Vad finns det för mat som är lämplig att ha med där inte kylskåp existerar?
Ska man dessutom bära maten så är vikten ytterligare en sak att ta med i planeringen. Är man ute en vecka eller mer och inte har möjlighet att proviantera om så behöver man verkligen prioritera lätt mat.
Läs allt!

Testa hemma före fjällvandringen

En av de absolut bästa förberedelserna inför vandringsäventyret är att testa hemikring först. Använda sig av pedagogiken "learning by doing". Du kommer lära dig mycket bara genom att packa ryggsäcken med den tyngd som du förväntas ha under det kommande vandringen och gå en dagstur i närområdet.
Läs allt!

Tvätta dina kläder på fjällvandringen

Tvätta kläderna på fjället enkelt med denna metod under vandringen. Du kommer minska risken för skavsår och annat obehag. Den här metoden är effektivt utan tvättmedel, med minimal miljöpåverkan och liten ansträngning. 
Läs allt!

Fixa kartor för vandringen

Fixa dina kartor

Skaffa eller gör kartor själv och håll dom som nya.
En bra karta är guld värd när man ska ut i okända marker. Visar här några olika sätt på hur man kan fixa kartor till sina äventyr.
Läs allt!

Minska vikten på packningen. Läs mer!

Minska vikten på packningen

Man kommer lätt på många saker man behöver ha med sig på fjällvandringen och då blir det snabbt tungt.
Hur kan man få ner vikten på packningen? Allt jag packat behövs ju, eller!? Slutresultatet i det här exemplet jag ger kommer den totala viktminskningen av utrustningen bli 5 kilo!  Fem kilo mind...
Läs allt!

Stormsäkra tältet. Läs mer!

Stormsäkra tältet

Bo i tält när det drar upp till storm, hur gör man då?
Se vad som kan göras för förberedelser till nästa fjällvandring då man kanske kan hamna i en storm på fjället?
Läs allt!

Torr och varm

På en flerdagars tur på fjället så kan det bli både blött och kallt. Finns det några sätt att minska obehaget? Om det är problem med att hålla sig varm på natten i sovsäcken så finns det en del man kan göra. Trots svårtorkade kängor med Gortex-membran så var mina kängor helt torra efter ett par dar. Hur gick det till?
Läs allt!

Träning inför fjällvandring. Läs allt!

Träning inför fjällvandring 

Ju mindre fysiskt aktiv man är i sitt vardagsliv desto mer behöver man träna om vandringen skall bli njutbar.
Hur ska man träna inför en fjällvandring?
En sak som också kan behövas tränas är balansen. Ju tyngre ryggsäck, desto lättare att komma i obalans.
Läs allt!

Tips och Tricks

Tips på enkla viktbesparande saker i utrustningen.
Läs allt!

Hur man vadar

Det kan hända att vid mycket regn och/eller kraftig snösmältning att vattenståndet är betydligt högre än normalt.
Det vanligaste sättet är att ta av sig kängorna och gå i vadarskor för att inte vattenfylla kängorna. Vad man kan göra istället är om man har skodon med skaft so...
Läs allt!

Hur man lagar tält och annan utrustning

Laga utrustning

Ibland så kan olyckan vara framme och något i utrustningen går sönder. Går det att laga?
På en flerdagars vandring behöver man kunna fixa utrustningen direkt om något går sönder. Är man förberedd så är det oftast inga problem.
Läs allt!

Mot mygg!

Dom här myggen dyker ju upp varje vår och finns sedan mycket eller lite beroende på hur blöt sommaren blir. Det är väl att det finns myggmedel att smörja på. Har man väl fått myggbett så brukar det klia som mest just när man ska sova. Nu har jag dock upptäckt ett dundermedel mot det!
Läs allt!

Testa spinnfiske i fjällen!

Testa spinnfiske i fjällen

I fjällsjöarna finns det fisk som är ovanlig i andra sjöar. Öring, harr och röding är tre arter som kan finnas. De flesta tänker flugfiske när dessa fiskar ska fiskas, och visst det är en mycket bra metod. 
Men spinnfiske är en enklare grej som man ändå kan få god fångst med på fjällfisket!
Läs allt!

Hur man stannar när man åker på snölega

Det är nämligen inte helt riskfritt, färden kan sluta i ett stenskravel. Det jag har som grundregel är att jag med visshet kan se hela sträckan och att innan barmarken (stenskravlet) börjar har branten planat ut, då blir det en bra sträcka att stanna p...
Läs allt!

2 kommentarer:

  1. Bra grunder i att vandra. Jag undrar när är den bästa årstiden för att göra sin första vandring i Sverige. Har du några tips på det och vad som är den absolut minsta man skulle ha med sig för en helgvandring?

    SvaraRadera
  2. Hej! Senare delen av juli och augusti är vanligtvis bästa tiden. Utrustning för en helgvandring blir egentligen densamma som för en vecka förutom att man behöver mindre mat med sig. Packlistan är ofta individuell vad man har med sig. Det en del tycker är ett måste att ha med tycker andra är kass. Du kan se som exempel min packlista för i år här: https://www.geargrams.com/list?id=24572

    SvaraRadera