25 februari 2016

Mat för vandring

Maten får en allt större betydelse på vandringen ju längre man är ute, det går åt energi!
Vad finns det för mat som är lämplig att ha med där inte kylskåp existerar?
Ska man dessutom bära maten så är vikten ytterligare en sak att ta med i planeringen. Är man ute en vecka eller mer och inte har möjlighet att proviantera om så behöver man verkligen prioritera lätt mat. Vandrar man i fjällen så har man den stora förmånen att kunna ta vatten direkt ur bäckar till dryck och matlagning.

Frystorkad mat

Det enklaste är att använda frystorkad mat, och den håller sig i alla väder så länge påsen är tät. Vid tilllagning kokar man upp vatten och häller i påsens innehåll och rör om, väntar några minuter öppnar påsen och äter. Det finns ett antal tillverkare av frystorkat och många olika sorters rätter att välja mellan.

Frystokad mat, Blå band, Mountin House, Back packers
Det finns påsar för frukost, lunch, middag och efterrätt vilket gör att man kan ha frystorkat till alla måltiderna och ändå få variation.

Hur vida det är gott med frystorkad mat eller inte finns det olika uppfattningar om. Men visst har smakupplevelsen förbättrats avsevärt med åren?!

Mat till lägre kostnad

Kostnaden på frystorkade matportioner är hög om man jämför med vad maten kostar annars. Det finns andra alternativ på hur man kan göra för att få vandringsmaten till en betydligt lägre kostnad men ändå lätt. Vi ska titta på några exempel, det finns fler så lås dig inte vid just dessa.

Frukost, nödvändigt på vandringen

Till frukost är havregrynsgröt billigt, energirikt och snabbt att laga till. Till gröten vill man naturligtvis ha mjölk och då använder man mjölkpulver som man blandar ut med vatten. Blandningen ska stå ett tag för att få rätta mjölksmaken.
Eftersom man äter gröten till frukost kan det vara idé att blanda det på kvällen innan så smakar mjölken som den ska på morgonen (ej varma nätter). Är man van vid att ha sylt till så gör man det också enkelt genom att röra ner blåbärssoppa pulver i gröten när den är färdigkokt.

Havregrynsgröt på fjäll vandring

Lunch
Olika soppor på påse att koka är både omväxlande och gott särskilt om det är ruggigt väder på vandringen.

Soppor till vandringen
Man kan ha bröd till eller/och så kan man lägga i en påse snabbnudlar tillsammans med soppan så blir den mer matig. Läs på påsen vid köp vad som ska tillsättas soppan vid kokning, ibland kan det vara mer än bara vatten.
Nyponsoppa och blåbärssoppa är förstås alternativ men utan nudlarna då. Får man problem med magen så ät blåbärssoppa, det är bra för både mage och tarm.

Middag

Knorr har några olika rätter som kostar en bråkdel av vad frystorkat gör, så kallad Snack pot eller soup. Att verkligen tänka på är att det bara är en halv portion i dem så det behövs minst två stycken för en vandringsmåltid. 

Knorr, Snack Pot för vandring
För att slippa bära med de skrymmande emballaget som också ska fungera som tillagningskärl kan man hälla över det i en påse. 
Tillagningen är enkel, koka upp angiven mängd vatten, häll i maten och rör om. Låt sedan stå i ca. 5 minuter, rör om igen och sedan klart.

Pastarätter från Firma Italia 

Säljs i Sverige på ÖoB bland annat.


En påse blir en portion vid vandring. Skillnaden med frystorkad mat förutom priset är att den skall kokas ca 7 minuter vilket gör att det går åt mer bränsle jämfört med frystorkat där man bara behöver koka upp vattnet. Om man har lite feeling så kan man faktiskt koka upp vattnet och hälla i påsen, röra om låta stå tills pasta är mjuk.
För att det här ska funka måste vattnet vara kokande när du häller i det i påsen, inte bara varit kokande och sedan öppna påsen och greja med annat innan vattnet hälls i. Vattnet har då svalnat för längesen och pastan kommer inte att bli färdig. Se också till att det blir omrört i botten av påsen när vattnet ha hällts i.
En annan sak är att själva påsen är skör, var försiktig om du bryter spagettin i påsen vilket är enklast.
Rekommenderas att pröva hemma innan man skall göra det långt hemifrån.


Torka mat för vandringen

Torka egen mat kan bli den bästa men det är en del pyssel med det. Gillar man att laga mat så kan det vara riktigt roligt.
Det finns mindre speciella torkugnar men det går bra att torka i vanlig ugn också.

Ett enkelt recept på köttfärssås kan vara idé att börja med om man vill testa.

Ingredienser:
  • Nötfärs 500 gram (svensk pga. bättre smak)
  • Tomat puré, 100 g
  • En gul lök finriven

Köp nymalen köttfärs samma dag som du ska göra rätten. Stek den väl och rör sedan ihop med tomatpurén och löken. Lägg sedan köttfärsen på en plåt i ett tunt lager och sedan in i ugnen på 50 grader.
Sätt en grytlapp eller liknade så att ugnsluckan får en springa där fukten kan passera ut.
Låt torka ca 10 - 12 timmar. Kontrollera torkningen genom att känna lite på köttfärsen, den ska torkas tills den är "knastertorr". Smula lite mellan fingrarna, så du känner att det inte finns nåt mjukt i köttfärsen kvar.
Alternativt så kan man använda blandfärs skillnaden är förutom smaken att den tar längre tid att torka på grund högre fetthalt och att hållbarheten blir kortare ju mer fett den innehåller.
Förvaras den torkade köttfärsen i frysen i väntan på vandring är det inga problem med hållbarheten trots den högre fetthalten. Öppna förpackningen när den skall tina så att eventuell kondens kan torka.

Före tillagning behöver köttfärsen flera timmar på sig att svälla till hur den var innan torkningen. Blötlägg köttfärsen i en burk på morgonen den dag den skall ätas, tänk på att den sväller mycket så köttfärsen har plats att svälla i burken.
Tillsätt matolja för bättre smak och salta och peppra köttfärsen gör man bäst när rätten skall ätas. Anledningarna är att salt binder vätska vilket ger längre torktid. Kryddor förlorar en del smak vid torkning och gör också att det lättare bränner vid under tillagning.

Mellanmål och dryck

Tips på annan mat, mellanmål och tillbehör till vandring.

  • Bröd, mjukt och hårt bröd. Grovt bröd håller sig betydligt bättre än ljust dessutom är det nästan noll energi i ljust bröd. 
  • Mjukost på tub, innehåller konserveringsmedel, tungt men gott till bröd.
  • Kaffe, te och chokladmjölkspulver. Smaksätta kallt vatten med vitamin brustablett.
  • Nötter och russin, gör egen blandning eller använd tex. OLWs nötmix
  • Choklad, kexchoklad, bars mm.
  • Makaroner, pulvermos, ris
  • Ölkorv
  • Torkat kött
  • Torkade grönsaker, torkad frukt.
  • Kryddor, salt, matolja

Länkar till bra sidor om utemat:
Friluftsmeny som har recept, torkugnar, vakuumförpackare, ingredienser bland annat i pulverform som grädd- ägg- mjölkpulver.

 Trail Cooking, en sida med mycket inspiration för att fixa egen mat, massor av recept. Även recept för allergiker.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar