10 juni 2017

Allemansrätt i Norge?

I Sverige har vi allemansrätt när vi vistas i naturen, ett välkänt begrepp för oss. Vad man förstått så är det också något unikt i omvärlden.

Tidigare så reste en kompis och jag en del i Norge med bil och tält. Eftersom vi inte hade något som helst behov av de bekvämligheter som campingar erbjuder och vårt resande styrdes inte heller av var campingar fanns att tillgå så det blev aldrig några campingbesök. Istället letade vi helt enkelt upp ett bra ställe att slå upp tältet på för natten. En annan anledning till vildcampandet var vår förkärlek till det som är gratis!

Men är det tillåtet att göra så? Vi hade faktiskt ingen aning, vi hade lärt oss att den svenska allemansrätten var så unik så det fanns en känsla av att det inte var ok. Fick också frågan av vänner hemma när vi berättade om resan, får man tälta så? Det svar vi gav var att vi inte visste och att vi inte ville veta heller!

Det är OK!

Nu vet jag, det är tillåtet. Norge har en allemansrätt också som är ganska lik den svenska. Man får tälta en natt utan att fråga om lov, naturligtvis utanför odlingsmark och bebyggelse.

Läs om övergripande regler om Norges allemansrätt på Vist Norway
Läs om detaljerna kring reglerna på Miljødirektoratet

2 kommentarer:

  1. vad heter den platsen alltså den e så grymt

    SvaraRadera
  2. Ja det är uppanför (ovanför) Kjeåsen! Man fortsätter en liten bit förbi husen och sedan är det en vändplan vill jag minnas, där ställde vi bilen. Vad som inte syns i bilden är att det går en mega kraftledning över oss, men det var inga problem, vi sov gott ändå.
    Om kjeåsen: https://www.olaryden.se/p/kjeasen-norge.html

    SvaraRadera