29 december 2017

Har luften blivit renare?

Under de senaste fem åren har det hänt något anmärkningsvärt i skogarna där jag brukar traska runt.
Förekomsten av skägglav på träden har blivit ganska vanlig. När jag växte upp fanns den i stort sett inte häromkring alls (i mitten av Småland). På en resa till norra Sverige som barn så kunde jag se skägglava på trädgrenar, det var något exotiskt över det hela minns jag. Fick förklarat för mig att det var så ren luft där.

Nu är ju frågan, har luften blivit renare här? Sen 80-talet, då skogsdöden var omtalad på grund av surt nedfall har ju luften blivit bättre. Någon skogsdöd på grund av de föroreningarna har ju upphört.
Men det finns ju andra föroreningar i luften, de har då alltså minskat här. Skägglav är mycket känslig mot föroreningar läser jag mig till.

 Då är det till att gå ut och andas mer då, och få i sig frisk luft!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar