Tips och utrustning för angelfiske

Angelfiske är en gammal fiskemetod som fortfarande används av många. Främst fiskar man efter gädda men andra arter kan också fångas.
Här finns beskrivning på vad som behövs och hur man kan göra. Om du inte känner till hur angelfiske funkar finns instruktion längre ner på sidan.

Utrustning för angelfiske. 

Tips på vad som är bra att ha med om man ska ut och angla.


Låda med angeldon och annan utrustning för angelfiske
Lådan med angeldon och de mindre tillbehören. Plats för 16 st angeldon. I varje angeldon finns en skåra där kroken är insatt när den inte används. Inget trassel eller annan oreda i lådan.
För att lättare plocka signalspröten vid utsättning av angeldonen ställs de upp i röret, under transport ligger de ner i lådan. Två utdragbara smålådor på kortsidorna med plats för tillbehör.
Är det ingen eller mycket lite snö på isen är det små medar under till så man kan dra lådan efter sig när man sätter ut angeldonen.

Klicka på bilderna för att förstora dem

Angeldon för isfiske efter gädda


Angeldon i klassisk modell med signalspröt, även kallad fjäder, flagga eller vippa. Knall-mekanismen är av den gamla sorten vilket det inte finns någon riktig knallkork till längre.
Numera finns en annan knall-mekanism att byta till som heter WM mekanismen och laddas med startpistolskott.
Bjällror som nappvarnare, nappindikator, även kallad ålbjällra

Bjällror istället för knallkork. Bjällran sätts på signalsprötet eller på knall-mekanismen med hjälp av klämman. Ger ett bjällrande ljud från sig vid hugg som hörs i närområdet.

Gardinring i trä som används för att försvåra fastfrysning av linan. Ringen flyter på vattnet i hålet, linan går igenom, i ringen hälls lite T-sprit. Finns även att köpa liknande, kallas då för frysplugg.
Ett annat bra sätt att förhindra fastfrysning är att lägga en klick rakskum på linan vid vattenlinjen.


Isdubbar och broddar finns alltid med i lådan. Viktigt med issäkerheten. Det betyder att man hänger på isdubbarna när man går ut på isen. Broddar är viktigt om isen är såphal och man skall springa till angeldonet när det blir hugg.
Käftöppnare för att lättare kroka loss fisken

Käftöppnare, för att enklare kroka loss fisken. Om man ämnar släppa tillbaka fisken är det betydligt enklare att plocka ut kroken utan att skada fisken om den gapar ordentligt.

Yxa, alltid bra att ha när man sätter ut angeldonen och när man hugger ved till brasan.
Isskopa som min bror gjort i slöjden en gång i tiden. Rejäl i metall. Enkelt att ösa ur issörjan ur hålen med den.
Både yxan och isskopan får plats i angellådan under transport.
Batteridriven luftpump till betesfisk

Batteridriven luftpump till betesfisken. Förlänger fiskens liv avsevärt.
Isbill
Isbill som en kompis tillverkat.
Är isen inte så tjock går det bra att hugga upp hålen och få dom i den storlek man vill ha.

isborr Moraspiralen
Isborr, Mora spiralen som jag nog har haft i trettio år. Funkar mycket bra. Gör hål på ca. 20 cm i diameter.
Har under åren bytt skären några gånger, dom är mycket känsliga. Får skären ett slag eller råka gå mot sjöbottnen så det minst 20 gånger mer arbete att borra ett hål om det ens går alls.

Pulka för angelfiske
En pulka att dra utrustningen på underlättar naturligtvis mycket, särskilt om man har ett stycke att gå. Det bör finnas plats för allt man kan tänkas behöva, till exempel hinken med mört, ved och annat.
Angelfiske Isfiske efter gädda
Det nödvändigaste för att angla (fiska med angeldon) är något att göra hål i isen med, angeldon, betesfisk och den måste inte vara levande. Som betesfisk används ofta mört eftersom det är ett naturligt byte för gäddan. Liknande insjöfiskarter kan fungera bra också eller strömming.

Utsättning av (rigga) angeldon klassisk modell

På morgonen sätter man traditionellt ut angeldonen och börjar fisket, men det kan bli hugg under hela dagens ljusa timmar.
Efter att man gjort ett hål i isen och öst ur issörjan placerar man angeldonet med ett avstånd från hålet så att när linan hänger på signalsprötet hamnar linan ungefär i mitten av hålet. Är det blåsigt så placera angeldonet på vindsidan av hålet för att senare minimera risken att vinden får linan att åka av signalsprötet.  För att få angeldonet att sitta fast hugger man med en isbill eller yxa i isen några centimeter djupt så pinnen på angeldonet kan stå där i. Trycker man sedan lite issörja runt pinnen med händerna så blir det stadigt.
I nästa moment släpper man ner kroken i hålet och låter linan rullar ut tills kroken hamnar på botten.
Det är nu som man mäter ut hur djupt kroken med betesfisken kommer att bli. Mellan 20 - 60 cm från botten, där brukar gäddorna hålla till eftersom det vanligtvis är varmast längst ner i sjön när isen ligger.
När man dragit upp linan till det avstånd man vill ha gör man en ögla på linan så man kan hänga den på signalsprötet.
Dags att sätta på betesfisken, vanligtvis en mört. Dra upp hela linan så kroken kommer upp, var försiktig så inte linan lossnar från signalsprötet. Om du använder klassisk angelkrok så håller du fisken i ena handen och för in kroken under skinnet med början bakifrån och sedan framåt tills den är inskjuten nästan fram till gälarna.
Släpp ner kroken med betesfisken i hålet och låt det sjunka.
Klart! Se mer på instruktionsfilmen längre ner på sidan.


Effektivt anti-frysmedel på linan

Angelfiske med rakskum som antifrysmedel

När det är minusgrader fryser linan snart fast, rensa hålen ofta eller använd något anti-frysmedel. En klick rakskum runt själva linan vid vattenlinjen är mycket effektivt mot fastfrysning.
Förvara flaskan med rakskummet i innerfickan så den hålls varm annars kommer inget ur den när den blir för kall.


Fisketeknik

Om man använder den klassiska angelkroken (det går med trekrok också) behöver man kunna lista ut vad gäddan gör efter ett fälle (hugg på betet) för att avsevärt öka chansen att få upp gäddan. För att kunna detta behöver man snabbt vara på plats vid angeldonet. När gäddan hugger betet så tar den fisken på sidan och sedan simmar den iväg ett stycke, ibland kort, ibland långt, ibland mycket sakta, ibland oerhört fort, oftast något däremellan. Sen stannar gäddan för att vända betet så den kan svälja det. Tiden den står still varierar från att det knappt märks till sällsynta minuter. När gäddan börjar simma igen så har den vänt betesfisken och då är det dags att göra mothugg och dra in linan. När man drar in linan är det viktigt att linan är sträckt hela tiden. Blir det ett uppehåll så linan blir slak är det lätt att tappa gäddan. Ett annat kritisk ögonblick kan vara när gäddan skall in genom hålet, det är lätt att det hakar i iskanten och man tappar gäddan.Ordförklaring

  • Angeldon: Fiskeredskap.
  • Angla: Fiska med angeldon som redskap.
  • Hugg: När fisken tar betet
  • Signalspröt, vippa, fjäder, flagga: Mekanismen som visar visuellt att fisken huggit på betet.
  • Fälle/fäll: När linan släpper från signalsprötet och visar hugg på betet.
  • Vindfälle/vindfäll: När vinden får linan att åka av sprötet och visa fälle/fäll.

En instruktionsfilm med alla moment för utsättning av angeldon.


Relaterade inlägg:

Tips till dej som både angel- och kräftfiskar

Hur bedömer man isläget?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar