26 februari 2015

Laga utrustning på vandringen

På en flerdagars vandring behöver man kunna fixa utrustningen direkt om något går sönder.
Förebyggande för längre hållbarhet är att hantera sin utrustning med försiktighet och följa tillverkarens skötselråd.
Detta är speciellt viktigt med lättviktsutrustning även kallad UL (ultra light). För att få till det riktigt lätt så är det oftast tillverkat i tunnare material vilket ofta ger ömtåligare grejer än traditionell utrustning. Man kan nog ibland säga, UL = ömtåligt.

Lagningsgrejer att ha med på Vandringen


Vävtejp (Gaffatejp, silvertejp) går det få ihop det mesta med. Man kan lägga några varv tejp runt exempelvis vattenflaskan så tar det minimalt utrymme. Sen har man det alltid tillgängligt för provisoriska lagningar.
Nål och tråd kan också vara användbart för lagningar i tyg.
Har man uppblåsbart liggunderlag så ta med ett lagningskitt, annars om det går hål blir det hårt att sova. Oftast följer det med lagningssats med liggunderlaget. Finns också att köpa separat.

När man kommit hem från någon olycksbådande utflykt så har man andra möjligheter att göra en ordentlig reparation om det behövs.
Om man behöver något material till lagningen så kan det vara svårt att hitta det man behöver. På nätbutiker finns det enklast att få tag på det som är udda och inte finns i vanliga butiker. På exempelvis Relags finns en del lagningsmaterial. Under fliken Ausrüstungspflege & Reparatur finns material för reparation. Är tyskan svår att förstå så går det byta språk till engelska eller använd Google översättning. En annan bra sida är Shelby.
Klarar man inte själv laga det som gått sönder till det resultatet man vill ha det kan man vända sig till en verkstad.

Tältstängerna är oftast starka för sin vikt men vill det säg illa kan de knäckas. Här är en film från Hilleberg på hur du fixar det.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar