2 mars 2015

Fjällvandring till lågbudget

Vad kostar det att vandra? Det fantastiska med vandring är att det är gratis, det är bara att gå ut och gå. Det är när man ska lämna sin hemmiljö för att vandra som det genast kan bli en kostnad. Resa, övernattning, mm. Sen är det då utrustningen, alltså alla prylar som man (tror man) behöver.
Det kommer nya kläder och prylar i friluftsbutikerna hela tiden som man kan känna att man behöver, och kanske inte minst vill ha.
När jag gjorde min första fjällvandring hade jag dålig koll på all slags ny utrustning som fanns då. Tur var väl det för då hade jag kanske trott att man måste köpa allt detta. Istället tog jag vad jag hade, höll på med friluftsliv på hemmaplan så jag hade en del lämplig utrustning jag kunde använda. Jag lånade en ryggsäck och lite annat sen var jag på gång.
Idag har jag egen utrustning för fjällvandring som jag skaffat ihop allt eftersom och det mesta till ett lägre pris än vad det egentligen skulle kostat om jag planlöst handlat på. Ditt införskaffande av friluftsutrustning kanske också kan bli till lågt pris?

Hur man kan fixa utrustning till låg budget


Den strategi jag använt delar jag här i några punkter. En avgörande faktor för att lyckas är att ha lång planeringstid.
  • Vad har jag redan för grejer som jag kan använda? Tänk igenom, inte minst när det gäller kläder.
  • Låna (del av) utrustning i din bekantskapskrets.
  • Köpa begagnat. På bland annat Blocket finns ofta en hel del även nästan oanvända produkter.
  • Kolla runt på secondhand och loppisar, har man riktigt flyt så kan man göra fynd.
  • Handla på rea. Har man god framförhållning så kan man vänta in tillfällerna. Använd exempelvis Prisjakt för att se vem som har lägsta butikspris.
  • Köpa på lågprisvaruhus där kvalitén inte är avgörande för funktionen på utrustningen.
  • Egen import, handla på utländska internetbutiker. (Kolla noga vad som gäller om det är utanför EU angående moms, tull, mm. Få tips på denna sida: Handla smartare)
  • Att göra själv, Impregnera skalkläder med spray, typ Waterproofer. Återvinna, till exempel använda tömda förpackningar. Några exempel här
Ha inte för bråttom om du ska köpa något nytt som kostar mer, att stresshandla kan lätt bli felköp. Var säker på att det här är det bästa för mig när det gäller behov, funktion och vikt.
Utrustning som man vet att man kommer använda också i andra sammanhang är mer idé att lägga mer pengar på. En hållbar utrustning som används mycket blir också billig med tiden även om den var dyr vid inköpet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar