8 juni 2015

Fixa kartor till äventyret!

En bra karta är guld värd när man ska ut i okända marker. Visar här några olika sätt på hur man kan fixa kartor till sina äventyr. 

När jag behöver kartor exempelvis till nationalparker i Norge köper jag dem på någon nätbutik. 

Fixa kartor till äventyret!

Skydda Kartan

För att hålla kartan i bra skick kopierar jag utvalda delar av den i A3. Sen lägger jag två olika kopior ihop och laminerar in den. På detta sätt så får man en dubbelsidig karta som är vatten/fuktskyddad och rivtålig att ha med sig ut samtidigt som man har originalet kvar utan slitage.


Kopiator och lamineringsmaskin för A3 är grejer man normalt inte har i ett hem, men på din arbetsplats kanske finns eller kan man gå till en reklambutik eller liknande och för att få hjälp.


Kartor på Lantmäteriet

Man kan också göra egna kartor utifrån Lantmäteriets webbplats, Min karta. Finns även som app och heter Min karta, smidigt att ha i mobilen. Vill man göra en kartutskrift så följ länken och välj område, zooma in till den skala som önskas, Välj "expotera till PDF" och skriv sedan ut PDF-filen. Alternativt, om du har Windows använd funktionen "Klipp & skissa". Markera del av karta som önskas skriva ut, spara som bild och eventuellt beskär den. Sedan är det bara att skriva ut. Har man tillgång till A3 skrivare så är det enklast annars kan man skriva ut två eller fler A4 papper för att sedan passar ihop dem till ett papper.

Norska Kartverket

Norska motsvarigheten till Lantmäteriet är Kartverket om kartan skall vara någonstans över Norge.

Inte så pysslig?

Ok, ett alternativ till om man inte är så pysslig. Beställ kartor från Utekartan i vattenskyddat och rivtåligt material. Finns för många vanliga friluftsområden i Sverige.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar