30 juni 2015

Scout-läger

Längesen nu man var scout och längesen man var på scoutläger, men nu fick jag förmånen att vara med. Klart man tog chansen. En del saker har ändrats sen jag själv var på scout-läger för många år sen, annat var sig likt.
scoutläger
Varje dag var det olika aktiviteter, förutom rutiner med uppställning, morgonsamling, lägerbål med lägerrop och annat spex.

Barnen fick hänga på fast de har långt kvar till rätta åldern för att få åka på lägret. De älskade att åka vagn, sova i tält och annat som man inte gör hemma annars.

Scout
Naturligtvis så gör man på läger det mest klassiska med scouting, knyter knopar och bygger funktionella grejer i lägret.

Scouting
Sen får man lära sig saker som man inte får annars för föräldrarna, som att hugga med yxa och tälja med kniv.


Scouting
Tända eld är ju också ett givet inslag på scoutläger. Inget papper eller några konstiga vätskor här inte!

Scout
Mat lagas utomhus, off-grid naturligtvis som allt annat på scout-läger.

Scouting är nyttigt, man får lära sig friluftsliv och en massa praktiska saker genom Learning-by-doing men också mycket annat. Att leva ihop med många andra människor på mindre yta under en veckas tid ger träning i att inte tänka på sig själv så mycket. Visa hänsyn och samarbeta med kompisar inte minst i den patrull man är med i. Här får man hjälpas åt eller hjälpa någon annan. Självklara saker i den gamla tiden men bristvara i vårt nu individualistiska samhälle.
Får jag ge ett förslag? Är du ung, testa scouting. Har du barn, skicka dem på scouting. Har du barnbarn, då har du kanske gått på scouting själv? Kanske du kan göra något för att dina barnbarn kan få uppleva samma grej?!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar