24 juni 2015

Sovsäck från Cumulus

Ny sovsäck blir det inte ofta men nu har det hänt. Var länge inställd på skaffa en syntetsäck igen, mest beroende att de är väldigt lättorkade men också för de har ett lägre pris än en dunsäck. Det blev ändå en dunsovsäck efter att ha spanat ett tag, Jag vill ju ha en rejäl viktminskning jämfört med min tidigare sovsäck som vägde ca 1 kilo. Det finns men då hamnar komforttemperaturen över +10. Efter att läst på om olika sovsäckar och en del funderande så blev det en dunsäck.

Blött dun värmer inte!

Dun som blir riktigt fuktigt eller blött värmer inte och tar dessutom lång tid att torka vilket var också en anledning till att jag först skulle skaffa en syntetsovsäck. Jag frågade mig sen, hur ofta har min sovsäck tidigare blivit blöt av alla gånger jag använt den? Fuktig kanske men aldrig blöt så risken att det skulle hända är minimal. Dunsovsäckar har också längre livslängd läste jag mig också till, om man sköter dem. Det betyder bland annat handtvätt med speciellt tvättmedel.
Cumulus Lite Line

Specifikationer för Cumulus sovsäck:

Fabrikat: Cumulus, modell: Lite Line 200 med komfort temp +9, limit temp +4, extrem temp -10. Vikt 535 gram. Dun: 200 gram. Dunkvalitet (fill power): 850

Cumulus Lite Line
Efter att provsovit i den är jag mer än nöjd. Den kändes rymlig för mig så jag har inga problem att vända mig i den utan att den följer med runt. Vad jag har sett på nätet så använder de flesta en varmare modell för sommarfjäll än den här säcken. I stället för 200 gram dun så använder man 400 gram dun. Nu tillhör jag de som är varma av sig, Min gamla sovsäck är limit tempen +8 och det har inte varit några problem att hålla sig varm. Den här har ju limit +4.Cumulus Lite Line 200

Nya sovsäcken jämförd med min gamla

Till vänster, sovsäcken i den medföljande långtidsförvaringspåsen och bredvid är den tomma packpåsen till vandring. Till höger, min gamla Haglöfs-sovsäck storleksjämförd med min nya Cumulus sovsäck. Inte bara halva vikten, även halva storleken.

Förklaring till temperaturgradering för sovsäckar

Komforttemperatur: Den omgivande temperaturen utanför sovsäcken en kvinna förväntas sova i utan att frysa.
Limittemperatur: Den omgivande temperatur utanför sovsäcken en man förväntas sova i utan att frysa.
Extremtemperatur: Den omgivande temperaturen utanför sovsäcken en kvinna kan överleva i.
De här värdetemperaturerna kan ses som ett riktmärke för att jämföra sovsäckar med varandra. Det är naturligtvis individuellt för varje individ hur man klarar hålla kroppsvärmen utan att frysa i en sovsäck.

Läs mer här om hur man kan hålla sig varm i sovsäcken kalla nätter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar