18 augusti 2015

Vandring Dovrefjell-Sunndalsfjella nationalpark

Fjällvandringen som vi kom överens om nästan ett år tidigare blev av! Nu kan du också njuta lite av några bilder ifrån den.

Bomsavgift
Innan vi kör upp på fjället betalade vi bomsavgiften, vilket är en avgift för att köra på vägen upp till fjället. Detta är mycket vanligt i Norge.

När vi parkerat uppe på fjället gjorde vi invägning. Under 15 kilo vägde min säck. Riktigt bra med tanke på att jag hade tältduken i min säck och tyngre mat av vår gemensamma vandringsmat. Kameran är inte inräknad i denna vikt, blir ca 1,5 kilo till.
Sen börjar vår femdagars vandring med tält. Vi bär med oss allt vi behöver i form av mat, matlagnings grejer, kläder, skydd mm. Rent vatten finns det massor av så det behöver vi bara ta av i bäckar och älvar för att dricka.
I Dovrefjäll är det ofta bra fiske i sjöarna. Vi gillar att fiska båda två så det blev en hel del fiskande på morgonen och kvällar. Vi hade som strategi att tälta vid olika sjöar och då blir det bra tillfälle till fiske.
Vi passerade många vattendrag, oftast är det bara att plaska över med kängor, är det djupare än så brukar det vara en bro över. Helt klart var det mer vatten än normalt i de flesta bäckar så vi fick ofta leta vadställen för att ta oss över.

Dovrefjell-Sunndalsfjella nationalpark

Första kvällen blev det kanonljus för fotografering.
På morgonen där på var det hård vind, när vi tog ner tältet fick en hålla i tältduken allt eftersom den andre plocka ur stängerna. Vi hade tänkt att fiska i sjön men istället gick vi vidare.

Dovrefjell-Sunndalsfjella nationalpark
Vi kom ner till en liten älv på eftermiddagen som vi fiskade i, satte flera drag. Min kompis fick en liten öring här.

Vi åt havregrynsgröt till frukost. Inte min favorit men det är mycket bra frukost när man är på vandring. Jag rör ner blåbärssoppapulver i gröten som sylt så det blir gott.

Dovrefjell-Sunndalsfjella nationalpark
Vår vandring fortsatte ut med älven och vi kom upp till ett ställe där älven bredde ut sig till en liten långsmal sjö. Här fick jag första öringen!

 Efter en stund fick jag en till. Längden på dem var runt 30 cm. Kom inte riktigt ihåg men fick nog 6-8 öringar i den storleken.

Dovrefjell-Sunndalsfjella nationalpark
 Fantastiskt härlig morgon! Vi fiska naturligtvis medan vi väntar på att tvätten skall torka.

Förutom gröt till frukost denna dag blev det också stekt öring. Köket vi använde är mitt egengjorda pepsi stove.

 En stunds vila efter ett hårt vad över bäcken.

Ute för att lossa på ett drag som fastnat bland stenarna. Jag kan lova att det är kallare än det ser ut! Vi satte många drag under den här vandringen. När vi hade fiskat sista gången hade jag bara ett kvar. Min kompis satte också sina drag bland stenarna. Vi träffade på en snäll vandrare som hade gott om drag så han fick köpa några av honom.

Dovrefjell-Sunndalsfjella nationalpark
Kall kväll med varm dryck, det är gott innan läggdags.

Dovrefjell-Sunndalsfjella nationalpark
Vi såg ovanligt lite djur på den här vandringen, det var egentligen bara får vi såg förutom några fåglar. En norrman vi pratade med sa att det fanns vildren här och att det blir jakt på den om några veckor. Renhorn låg det både här och där, men inte en levandes ren vi såg.  Myskoxar är ju Dovrefjell känt för, såg många på förra årets vandring. Men de håller sig i stort sett i en och samma dal allihop trots att det finns mycket stora ytor att röra sig på.

Dovrefjell-Sunndalsfjella nationalpark
Solnedgången sista kvällen på fjället.
Det var en riktigt bra vandring. Vi hade både regn och sol men mest mulet med höga moln under vandringsdagarna. Där vi gick var det lite folk ute med tanke på tiden. Vissa sträckor på leden vi gick var överhuvudtaget inte upptrampat och vi såg inte en människa. Stor kontrast till Kungsleden!
Dovrefjell-Sunndalsfjella är extra intressant för dig som vill fiska på din vandring.

Tidigare vandring i Dovrefjäll då jag såg myskoxar kan du läsa om här
Vill du ha hjälp och tips om vandring? Finns här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar