7 april 2016

Träning inför fjällvandring

En av förberedelserna för vandring är just att träna upp konditionen för vandring. Ju mindre fysiskt aktiv man är i sitt vardagsliv desto mer behöver man träna om vandringen ska bli njutbar.
Är däremot din fjällvandring tänkt som något slags mandomsprov, ja då kan du sluta läsa här.

Hur ska man träna? Grunden är att träna det man ska göra. Det man tränar på blir man nämligen bra på. Tränar man på att gå långt med ryggsäck, ja då blir man bra på det.

Om du är fysiskt inaktiv börja då träningen med försiktighet så att inte kroppen blir överansträngd som leder till skador. Utgå därifrån du är nu och öka din träning successivt. Börja lugnt långt innan och gör varierad träning, det kan vara förutom att gå, löpning, cykling, simning och styrketräning.

Backträning med barnvagn och ryggsäck
Har du problem med exempelvis knäna så försök hitta någon träningsform som inte smärtar. Kan vara cykling eller simning. När sedan musklerna blivit tränade och uppbyggda kan man börja gå längre sträckor igen.
Missa inte heller att stretcha väl efter träningarna och även efter en dag på fjället.

Ska du vandra med tung ryggsäck?  Börja först med lättare ryggsäck och för att sedan öka tyngden på ryggsäcken, Försök också hitta kuperad terräng med mycket backar att träna i.

En sak som också kan behövas tränas är balansen. Ju tyngre ryggsäck, desto lättare att komma i obalans. Vandrar man till fjälls blir det ibland till att gå på stenar genom bäckar och stenarna ligger inte precis i linje efter ens egna steg. Träna i terräng, gå bland sten och stubb.

Är det svårt att få till mycket av just gå-träningen?
Kom ihåg, all sorts fysiks aktivitet är bättre än ingen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar