18 mars 2016

Picknick med spelgalen tjädertupp!

Tjäderspel vad något jag hörde talas om när jag var liten, att man kunde få se förr i tiden. Denna enda tjäder jag hade sett, och den såg jag varje dag var den som pappa hade råkat köra på med folkvagnen och sedan tagit den till en konservator för uppstoppning. Det var populärt på den här tiden att konservera djur och hänga upp dem i hemmen.

Nu finns det gott om tjäder om man jämför när jag var liten, alltså i skogen. Ska berätta en liten historia som utspelade sig för några år sen.

 Vi skulle ut på en grillning en tidig vår på ett för mitt sällskap nytt ställe men som jag visste om sen förr. När vi är framme och kliver ur bilen så kan vi se en tjädertupp bland snåren ett stycke bort. Jag får tag i kameran och går sakta och försiktigt för att om möjligt få några bilder på detta. Tjädern är fullständigt spelgalen och är inte det minsta skygg så jag får mina bilder medan han håller på och spelar.

Tjädern sen förr på väggen var helsvart men den här visade fina färger. När jag fått mina bilder så lämnar jag fågeln och vi går till grillplatsen som är på en halvö ut i sjön. Väl där så kommer jag på att jag glömt något i bilen så jag lämnar sällskapet med alla grejer. Det stora misstaget är att jag också lämnar min kamera...

Medan jag är borta så kommer den spelgalna tjädertuppen till grillplatsen och ger sig bokstavligen på sällskapet. En av dem tar ett par bilder innan hon måste ta skydd.

Ilsk tjäder
Liggunderlaget som vi hade med för att sitta på fick nu en annan funktion. Användningen blev till att värja sig för den galna tjädern. När jag kommer tillbaka så håller båda i liggunderlaget mellan sig och tjädern. Här kunde man helt klart fått de bästa bilderna!

Vi plockar ihop våra grejer och flyttar oss till ett helt annat ställe som är helt fritt från stora fåglar. Där blir det en lugn och fridfull grillning i första vårvärmen.

När vi ska hem så står tjädertuppen uppe i skogsbrynet och spelar. Några tjäderhönor såg vi inte av.
Här hade man kunnat övernatta på behörigt avstånd och lyssnat på tjäderspel och hade man haft tur så kunde man fått se mer än en tjäder i gryningen.

Nu kommer våren igen, så håll ögon och öron öppna, kanske kan du få vara med om något speciellt ute i naturen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar