11 maj 2016

En bit av Skåneleden

Skåneleden
Årets första vandring blev en dag på Skåneleden i soligt väder.
Jag hade packat ned ett par stora flaskor vatten och ett smörgåspaket inslaget i några tidningar tillsammans med en frysklamp.

Skåneleden
Jag startade vid badplatsen nedanför Glimminge plantering som är vid den gröna punkten. Sen vandrade jag den rödpunktade markeringen som går ut med havet och är en del av Skåneleden. Jag gick fram till den orangea punkten. Sträckan tog fem timmar med raster och fotografering.
Klicka på kartan och om du vill förstora den.

Området närmast havet som leden gick på var naturreservat, där är camping förbjuden. På kartan finns utsatt platser där det finns vindskydd för övernattning. 

Mycket fågelliv vid vattnet att titta på. Mycket svanar höll till här.

Skåneleden
Jag passerade ett antal småbäckar vars vatten måste komma från Hallandsåsen. På de flesta ställen var det kristallklart. Om det är föroreningar från jordbruket eller om det kanske är Rhoca-Gil i vattnet har jag ingen aning om. Hur som helst dricker man det några gånger i livet tror jag inte är direkt farligt. Att haft med sig en vattenrenare hade gjort att man inte behövt bära så mycket vatten

Stenformationerna på bilden är vad jag förstår fornlämning efter den tid då man bröt sten här.

Skåneleden
Även om det på bilden ser ensligt ut så behöver man inte känna sig ensam på den här sträckan. Eftersom det var helg och fint väder var det mycket folk ute. Mötte också några långvandrare med fullpackning.

 Är man intresserad av ormar så är detta en utmärkt sträcka. jag såg tre stycken som var ute i solgasset. Efter halva sträckan gick jag förbi ett sällskap som sett två stycken, mina tre ormar var alltså inte de enda. Just den här ormen var en mini, ca tio centimeter lång.

Mer rara djur man kunde se var bland annat får och kor som gick och betade.

Skåneleden
Att cykla på leden är också möjligt. Det är inga problem att ta sig fram med cykel på den sträcka som går utmed havet.

Båthus på rad vid en liten hamn utanför Torekov. Leden passerar rakt genom hamnen i Torekov och sedan förbi badplatsen.

Efter Hovs Hallar kommer man upp på lite höjder i förhållande till havet. Till Hovs Hallar kan man ta sig med bil och gå just där i omgivningarna. Här finns parkering om man vill utgå här ifrån till vandring på Skåneleden.

Hovs Hallar
Efter ha kommit upp mer i höjd på Skåneleden får man den här utsikten. Den stig som syns på bilden är inte en del av Skåneleden utan dit kommer man från Hovs Hallar.

Harsyra som blommar.

Sista biten jag gick kom jag in i lite bokskog som höll på att få löv.

När tillfälle kommer så ska jag försöka vandra mer på Skåneleden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar