23 juni 2016

Fixa träekan

Att ha en träeka är att räkna med att behöva ge den god vård annars har den snart ruttnat. Min flatbottnade träeka som jag köpte ny för 17 år sen har klarat de åren utan problem förutom en sak.
Mittplankan sprack rejält i fören. Efter några år så upptäckte jag att träet börjat ruttna just där vattenlinjen är. Efter det så blev båten liggande i ladugården i sex år innan jag tog tag i det och fixade en ny planka.

Plankan jag behövde finns inte på någon vanlig brädgård men jag fick tips på ett litet sågverk som sågade andra dimensioner än vad som är vanligt. 28 mm tjock och 250 mm bred (i aktern) och 3,8 m lång, träslaget är gran.

Renoverad träeka
Sågade till plankan kilformad och sågade även not på båda sidorna så den blev lika som originalet. Pressade sedan den på plats.

För att båten skall hålla sig frisk i träet oljar jag den varje år med olja som innehåller linolja. På undersidan och yttersidorna som blir under vattenlinjen har jag lagt på trätjära för att förbättra tätheten.

När båten läggs i sjön så brukar det behöva gå ett par dar med vatten i båten så träet får svälla för att den skall bli helt tät. Jag har också lagt båten vid en sjökant där det är mest skugga på dagtid för annars torkar solen träet på sidorna så det vill spricka.
När man använt en träbåt ska man inte dra upp den utan låta hela båten ligga kvar i vattnet annars läcker den igen nästa gång man skall ha den.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar