2 juli 2016

Testa spinnfiske i fjällen

I fjällsjöarna finns det fisk som är ovanlig i andra sjöar. Öring, harr och röding är tre arter som kan finnas. De flesta tänker flugfiske när dessa fiskar ska fiskas, och visst det är en mycket bra metod. 
Nu kanske det är så att du inte ens hållit i ett flugfiskespö, än mindre äger ett. 

Spinnfiske är en enklare grej som man ändå kan få god fångst med på fjällfiske. Det behöver inte kosta så mycket heller. 
Till utrustning är en haspelrulle och ett kastspö i teleskopmodell som går att fälla ihop bra.

Drag

Drag för spinnfiske finns det tusentals olika. Vilka som är allra bäst för fjällfiske kan jag inte svara på. När det gäller fiske generellt så funkar olika drag olika bra i olika sjöar vid olika tillfällen.

Här ger jag några tips på drag som jag har fått fisk på i fjällen. Det till vänster är ett litet skeddrag frå...
Här ger jag några tips på drag som jag har fått fisk på i fjällen. Det till vänster är ett litet skeddrag från ABU. I mitten är ett Myran drag som jag har fått lite större öring på. De andra två är Meps drag och den med gul färg har det av någon anledning varit fler hugg på än den röda.

Vid en vandring i Norska Dovrefjell träffade jag på fiskare som använde dessa drag och liknande, de framhöll att kopparfärgat på dragen var bättre än andra färger i sjöarna där. De här skeddragen är från Norska märket Sölvkroken.

Fråga gärna i fiskebutiken om tips på drag för fjällfiske. Tänk på att de inte får vara för lätta, drag på 10 - 14 gram funkar även om det är lite motvind annars riskerar det att landa framför fötterna. Är det medvind så funkar det med 7 grams drag också.

Lina

En bra lina är förstås viktigt. En så kallad flätlina är mycket starkare än vanlig nylon lina vilket gör att man kan gå ner i grovlek. Ju tunnare lina desto längre kast med draget. 

Hur vet man att det finns fisk i en fjällsjö?

Långt ifrån alla sjöar på fjället finns det fisk i. Att försöka bedöma det efter sjöns storlek ger ingen ledning, inte heller vilken höjd den ligger på. Jag har fiskat i små pölar på över 1000 meters höjd och fått fisk.

När vattenytan är någorlunda stilla så kan man se om det vakar, att fisken går upp till ytan och tar insekter. Då blir det små ringar på vatt...
När vattenytan är någorlunda stilla så kan man se om det vakar, att fisken går upp till ytan och tar insekter. Då blir det små ringar på vattnet. Är det blåsigt så funkar inte denna metod. Då brukar jag titta efter spår som kan avslöja om andra fiskat där. En av de säkraste tecknen är om det ligger en båt intill.

Öring fångad på ett Myran drag i en mindre fjällsjö.

Glöm inte ta med matolja och salt så du kan steka till fisken på fjället.
Vanligtvis så är köttet på en öring vit till färgen men i vissa sjöar finns det en växt som öringen gärna äter och färgar köttet orange.

Ett sätt att mäta fisken är att lägga fisken som på bilden och ta en bild, när man kommer hem mäter man på spöet hur lång fisken var.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar