16 juli 2016

Primus vindskydd för toppmonterat gaskök

I år kommer jag att använda gaskök istället för spritkök som jag använt tidigare på mina fjällvandringar. Gasbrännare Optimus Crux har jag haft ett bra tag men den har inte fått följa med till fjällen för jag har inte haft något vindskydd till den. Utan vindskydd i blåst försvinner den mesta värmen i väg oavsett vad det är för effekt på själva gasbrännaren.

Förutom att bygga ett vindskydd själv har jag hittat två stycken som är gjorda för toppmonterade gasbrännare. Det är Primus och Optimus som utvecklat dessa. Principen på dessa är lika, den kläms fast runt övre delen på gasbehållaren.

Efter att tittat på dem och funderat ett tag blev det Primus vindskydd som jag valde. Förutom att den väger mindre så är den lägre och slutar en liten bit under kärlet när man använder Optimus gasbrännare.
Den avgörande faktorn att jag inte valde Optimus vindskydd var att det inte går att använda kokkärl som är större i diameter än själva vinskyddet.

Det mellanrum som vindskyddet lämnar just under kastrullen gör ändå att det vid mer vind kommer att bli en effektminskning som gör att det blir längre koktid och därmed går det åt mer bränsle.
För att komma bort ifrån detta så modifierade jag vindskyddet genom att sätta dit en aluminiumplåt som är höj och sänkbar.
När kastrullen används så sätts aluminiumplåten så den går upp ett par centimeter på kastrullen.
När man skall använda en stekpanna eller annat kokkärl som är större i diameter än vinskyddet flyttas plåten ner så den ligger precis under stekpannan.
När vindskyddet inte används så vänder man på det och sätter på det på gasbehållaren uppochner, då tar det minimalt med plats.

Test av vindskyddet

Efter användning på en fjällvandring konstaterar jag att vindskyddet är undermåligt vid mer ihållande vind. Däremot lämpar sig det bättre i skog och mark där vinden oftast är mindre.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar