29 januari 2017

Tälta mitt i vintern?! Hur har ni kommit på detta?

För ett par år sedan pratade vi om att sova över vid en sjö på vintern för att vara på plats tidigt innan gryningen för att angla.
Nu har det hänt, vi har gjort det!
Ett tips som jag som nybörjare med vintertältning kan ge till dej som vill pröva, prata inte innan om vad du ska göra med andra förutom de inblandade som eventuellt ska med. Varför? Det är lätt att bli idiotförklarad, särskilt om du hunnit upp i medelåldern!

Vintertältning
 Vi satte upp tältet där vi fick fin sjöutsikt, ett Hilleberg Nallo 2 GT som är ett fyrsäsongstält. Det som förtog stämningen något var ju att snön hade försvunnit sen vi bestämde datumet, men det var i alla fall några minusgrader och isen var ju förstås kvar.

Första vintertältningen, hur skulle vi klara kylan? Ingen av oss har någon sovsäck för vintertemperaturer. Jag tog min dunsovsäck som jag har på fjällvandringar, en av märket Cumulus med limit temp på +4.

Klarar du natten med den sovsäcken?

Kompisen satsade på stort både bokstavligt och bildligt talat, Två stycken syntetsovsäckar där hans mindre sovsäck var minst dubbelt så stor som min och hans stora tre gånger så stor som min lilla dunsovsäck. När han såg min sovsäck blev han frågande till om jag skulle klara natten.

Men jag tog till alla knep jag kunde inför natten, bland annat koka upp vatten och hälla i en flaska som man sedan har i sovsäcken när man sover. De andra knepen på att hålla sig varm tipsar jag om här.

När mörkret blivit kompakt kokade vi te och tog en fika vid brasan, innan dess hade vi hunnit göra och äta middag, bädda i tältet och annat pyssel.

Sov hårt

Sen var det bara att krypa ner och sova, Jag vaknade några gånger på natten, inte av kyla utan för att det var lite hårt underlag. Jag hade ändå ett Thermarest självuppblåsande liggunderlag men jag var lite slarvig, jag glömde stänga ventilen innan jag kröp in i tältet vilket gjorde att jag sen satt på en del av det när jag väl stängde ventilen. Skulle haft lite mer luft i det.

Betning av angelkrok
 På morgonen var vi ute tidigt, det var precis svart ute. I pannlampornas sken satte vi ut angeldonen, totalt 16 stycken.

 Solen gick upp utan att vi såg den, Innan var det lovat klart väder men det var helt igenkorkat.
Vi åt frukost ute på isen medan vi väntade på hugg.

 Det var svårfångat denna dag, vi tappade många gäddor men ett par stycken lyckades vi lura.
Det är det som är spänningen med angelfiske att man aldrig vet om man lyckas få upp gäddan hela vägen.

Chokladmjölk är ju nästan ett måste på vinteraktiviteter, här görs det egen från scratch!

Mitt på dagen kom solen i alla fall så vi fick njuta när vi plocka ner tältet.

Det här med vintertältning är ju något som planeras bli igen, men då i snö!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar