24 mars 2017

Adapter till Campingaz gasbehållare

Gjorde en bra affär med gasbehållare för ett tag sen, ett kap skulle jag vilja säga!

Skulle köpa gasol till husvagn på en mack och upptäckte då att i gasskåpet längst upp, längst in stod det några små gasbehållare. Vad tar ni för dom små gasbehållarna frågade jag? Hon slog i sin pärm med de olika sorters gasolbehållare men hittade dem inte. Dom stod där sen vi övertog macken för sju år sen, vi har inte sålt några sådana sen jag började här berättade hon. Ok! Jag gissade att det stått där betydligt längre än sju år eftersom de var så skitiga.

Jag föreslog att jag kunde köpa dem utan garanti ifall det blivit nåt knas på dem, som att ventilen kanske inte håller tätt efter användning eller annat. Efter lite dividerande om pris så fick jag allihop, fem stycken 450 grams och en 230 grams för 150 kr.
När jag tvättat av gasbehållarna kunde jag se att det var prislappar på dem och de hade kostat 132 kr/st.

Campingaz!

Riktigt frid och fröjd var det ändå inte för tillverkaren av dem är Franska Campingaz. Vad det innebär kan du se nedan!

Ett tränat öga ser snabbt skillnaden på utformningen på de olika skyddslocken. Skillnaden under locken är än mer betydande vid användning. Gasbehållaren till vänster är från Campingaz

Gasbehållare från Franska Campingaz har en anslutning med så kallad bajonettfattning istället för gängning

Gasbehållare från Franska Campingaz har en anslutning med så kallad bajonettfattning istället för gängning som den gasbehållaren som är vanligast förekommande här och kallas Lindal gänga.

Passande adapter

Adapter till Campingaz gasbehållare för att kunna använda Lindal gänga
För att få det att passa ihop med brännare som har Lindal gänga behövs en adapter att montera i mellan, just den här kommer från Edelrid. Vid montering trycker man adapter neråt mot gasbehållarens ventil och vrider tills det tar stopp, ungefär ett 1/8 dels varv. Enligt tillverkaren väger den 75 gram.

Sedan är det bara att skruva på slangkopplingen som vanligt. Adaptern är ventilförsedd och stänger när man tar bort slangen. Ventilen på själva gasbehållaren är helt fungerande efter att adapter suttit på så det går att ta bort den och återmontera utan att gasen går ur.

Video illustration


2 kommentarer:

 1. Hej hittade den beskrivning av adapter nu, bilden på adaptern är svår att läsa av, kan Du lägga till en länk var den finns att köpa?
  Tack på förhand!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Här är några länkar till butiker. https://mercatorgear.com/product/kovea-pat-adapter/ https://www.transa.ch/p/kovea-ventilkartuschen-adapter-182456-001/

   Radera