4 augusti 2017

Gör en vandringsstav enkelt

En vandringsstav är ett mycket gammalt redskap som numera ofta byts ut mot inköpta vandringsstavar. Men det räcker långt med en stav i trä för vandringen.

 Vandringsstaven ett mycket bra hjälpmedel på vandringen. Förutom att eventuellt behöva "fösa undan" björn och varg är staven till mycket stor hjälp när man vandrar utanför leder där det inte finns broar över vattendragen som till exempel i Sarek, där vandringsstaven närmast är obligatorisk.

När man gör sin egen stav så utgår man ifrån vilken tjocklek som passar ens egna handgrepp bäst. Lämpligt trädslag är i stort sett vilket lövträd som helst. Leta efter tät växtlighet, där finns oftast långa jämntjocka små träd. När man huggit ner det lilla trädet så kan man vända på det så den avsmalnade delen blir neråt så blir staven lite nättare.

Dags att finjustera längden. Jag gör staven ett par decimeter längre än vad som behövs när jag har den till att bara gå med. När man sedan ska "känna" sig för vid ett vad så når man lite längre fram.

Om man gör vandringsstaven en tid innan man ska använda den så kan man skala av barken så träet torkar fortare vilket gör den så lätt som möjligt. Annars kan man bara skala barken i den änden man håller handen i så ytan blir jämn.

Har man gjort staven en tid innan så träet har torkat kan man sandpappra den del där handgreppet är så blir känslan optimal.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar