8 augusti 2016

Hur du vadar enkelt

Går man på led så är det broar över större vattendrag så man inte behöver vada. De bäckar som saknar broar utmed led är oftast enkla att ta sig över genom att gå på stenar. 

Hur du vadar

Högt vattenstånd! 

Det kan hända att vid mycket regn och/eller kraftig snösmältning att vattenståndet är betydligt högre än normalt. Det vanligaste sättet är att ta av sig kängorna och gå i vadarskor för att inte vattenfylla kängorna. Som vadarskor är foppatofflor utmärkt. Passerar man flera sådana vad tätt efter varandra tröttnar man lätt på att ta av och på kängorna. 

Vad man då kan göra om man har skodon med skaft som är snabbt och enkelt är att spänna åt snölåset på byxorna hårt om kängskaftet. Man kan också använda regnbyxor, är det ingen åtsnörning kring vristen kan man använda gaffatejp/silvertejp och tejpa regnbyxorna hårt runt kängskaftet.

Sök efter lämpligt vadställe

Stanna upp och titta efter enklaste väg över bäcken. Om det är mycket strömt så titta efter bredare partier. Ibland kan man få gå ett stycke längs med vattendraget för att hitta lämpligare ställe. Hittar man inget lämpligt ställe så kan man få gå längre sträckor utmed för att söka lämpligt vadställe. Gå uppströms där det finns chans att vattendraget blir mindre eftersom det brukar vara bäckar som rinner ihop.

När man valt ställe tittar man ut vägen som ser lämpligast ut. Sen är det bara att gå på utan att stanna upp, står man still läcker det in om det är över skaften. Spring inte, då är det lätt att ramla.

Använd vandringsstav

Att använda stav eller stavar underlättar mycket vid vadning, framförallt för balansen men även för att se hur djupt det är. Är vattnet riktigt klart som det oftast är i fjällen kan man lätt missbedöma djupet.

Svårast att hålla balansen är när det inte är några stenar ovanför strömmande vatten, det finns ingen fast punkt att hålla blicken på och känslan kan bli att det är en själv som rör sig i sidled.

Ska man ha ryggsäckens bälte knäppt eller uppknäppt? Har man det knäppt blir det betydligt stabilare och lättare att hålla balansen. Är vattnet så grunt så man ändå inte riskerar att drunkna ifall man ramlar kan man ha det knäppt.
Är det djupt vatten att vada i (vilket denna artikel egentligen inte handlar om) och man ramlar med en tung ryggsäck så kan det vara mycket svårt att ställa sig upp. Betydligt lättare att snabbt kränga av säcken om bältet är uppknäppt. Ligger man med huvudet under vattnet som dessutom är iskallt gäller det att det går snabbt att komma upp igen.

Smältvatten som kommer från glaciärer är grumligt på grund av all stenmjöl som bildas när glaciären rör sig. Ofta är det så grumligt att det är omöjligt att se botten och hur djupt det är. Med en stav eller stavar att känna sig fram i vattnet är optimalt.

Skulle det bli så att kängorna blir vattenfyllda vid ett vad så är det ingen fara. Ta av dem och häll ut vattnet, vrid ur sockarna och bara på med det igen!

Läs mer om hur man kan torka kängorna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar