1 april 2018

Vandra Besseggen - En guide

På Norges populäraste vandringsled passerar man Besseggen och det är just bergskammen Besseggen och naturen runt omkring som gjort den så populär. Naturen är mycket dramatisk bitvis med höjdskillnader på ca 700 meter.
Leden går utmed sjön Gjende med sitt gröna vatten och vid Besseggens fot passerar man en annan sjö med blått vatten. Dessa två sjöar ligger bredvid varandra men har en höjdskillnad på 400 meter.

Vandra Besseggen - En guide

Vem kan vandra Besseggen? 

De flesta vågar jag säga som har förberett sig och har god fysik, Man bör inte vara alltför känslig för svindel då det är ett stycke som är både brant och smalt. Även om det på en del bilder kan se farligt ut så är det säkert så länge man följer leden som är markerad med röda T.
Du behöver ha bra kondition, sträckan att gå är ca 14 kilometer och det är rejält kuperat. Klarar man inte gå 14 kilometer i sträck hemma så gör man det inte heller på Besseggen, träning heter lösningen!

Ta båten från Gjendesheimen!

Ta båten från Gjendesheimen

Besseggen ligger i Nationalparken Jotunheimen och man kan komma från flera håll till ledsträckan som går över Besseggen. Det som beskrivs här är det enklaste sättet att ta sig både dit och tillbaka.

Från Gjendeshiem tar man båten ut till Memurubu för att gå den kortaste sträckan som är ca. 14 kilometer. Räkna med en dagstur för båtresan och vandringen. Går också att gå motsatt håll men då får man gå Besseggen nerför och det är betydligt svårare eftersom det bitvis är brant.
Det går flera båtturer varje dag på högsäsong och det är en god ide att boka/köpa biljett i förväg så du får plats.

För två dagars vandring

Alternativt åker man med båten ända till Gjendebu och startar där för en tvådagarsvandring tillbaka till Gjendesheim, också den sträckan har fantastisk natur. Har man inte tält så kan man sova över i Memurubu turisthytte.

Vad behöver man ha med sig?

Mat och dricka, vatten finns att fylla på i bäckar på en del ställen. Skalkläder/regnkläder, varma kläder, mössa och vantar/handskar. En ryggsäck också att ha grejerna i när de inte används. Naturligtvis bra skor/kängor att vandra i. Skavsårsplåster och annat om kroppen behöver repareras på turen.

Tänk på att det finns varken tillgång till mat eller väderskydd utmed leden förutom det du tar med själv. Leden går i stort sett helt på kalfjället vilket innebär att man är mycket utsatt för rådande väder.

Korta steg uppför

Efter starten av vandringen från Memurubu har leden en större stigning men underlaget är förhållandevis lätt att gå på. Gå sakta med korta steg uppför så sparar man bäst på energin. Du kommer snart upp där leden blir flackare och du kan njuta av utsikten.

Tillbringa natten på Besseggen?

På senare tid har det kommit upp skyltar som dessa utmed leden som uppmanar att vända om det tagit mer än en viss tid att komma till respektive skylt. Annars finns risken att behöva tillbringa natten ute på fjället.

Alla har nog inte läst på så noga innan turen och inte förstått vad som krävs. Det är ju också turister från olika delar av världen som också söker sig hit men kanske har en begränsad kunskap om hur lång leden är och förhållandena.

Det är ca sju kilometer att vandra till Besseggens fot. Leden går högt utmed sjön Gjende med sitt gröna vatten. Längre bort på bilden kan man se Besseggens kam.

Dålig sikt på Besseggen

Vandrar man med tält och det skulle det vara dålig sikt när man ska gå upp på Besseggen, då finns det goda möjligheter att tälta om man vill vänta till nästa dag på bättre väder. Nere vid sjön Bessvatnet, den blå sjön till vänster finns bra tältplatser. 
Skulle det vara riktigt dåligt väder och med hård vind kan man välja att gå utmed Bessvatnet istället för över Besseggen.

Lite scary!

Först kan det upplevas som lite "scary" när man ska upp på de brantast partierna men man vänjer sig snabbt. Det är helt klart mycket enklare att gå här uppför än att ha startat från motsatt håll och gå ner även om det är fullt möjligt. Det funkar att gå sträckan med fullpackning från båda håll om man planerar göra det.

På de brantaste partierna blir det naturligt att gå på alla fyra. Vantar eller handskar är skönt att ha om det inte är så varmt. Ta det lugnt och glöm inte stanna ofta för att vända dig om och njuta av de extrema vyerna!

30 000 på Besseggen

Vill man vara själv på Besseggen så behöver man vara där tidigt på morgonen. Antingen tältar man i närheten eller sover man i Memurubu och startar vandringen när alla andra sover. Åker man båt för att starta i Memurubu så lär inte ensamhetskänslan bli så stark. På en säsong vandrar här ca. 30 000 - 40 000 människor och båtarna kör ut vandrare i skytteltrafik på högsäsong.

Samla sten på hög

Sista biten till Besseggens topp flackar terrängen ut ordentligt. All lös sten runt själva toppen ligger på röset där tusentals vandrare lagt till sten. I horisonten ser man ett hav av snöklädda toppar.

Efter toppen är det 4 kilometer mest lätt vandring nerför till Gjendesheim där båten utgick ifrån. Det finns dock ett par branta partier.


Klicka på bilderna för att förstora!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar