15 oktober 2018

Machete istället för yxa?

Machete för mina tankar till tät djungel där man får hugga sig fram. Säkert från filmer man sett när man var yngre.

Nu hade en kompis köpt en som han hade med när vi var ute i skogen och skulle elda. Jag hade min Wettelings yxa med mig men klart jag testa hans machetes också. 

Macheten är från Gerber ett känt märke internationellt och modellnamnet är Machete Gator Jr.
Macheten har ett tillhörande fodral i nylon med ett band att sätta om handtaget så den inte kan glida ur.
Slipat blad i nederkant och sågtandat i överkanten att använda för grövre grenar. I förhållande till dess vikt får man förvånansvärt bra kraft när man hugger med macheten och den ligger bra i handen. Ett snöre i handtagets ände till att ha om handleden så inte macheten kan flyga iväg ifall den skulle glida ur handen när man svingar den.

Gerber, Machete Gator Jr med skadad klinga

Oh nej!

Efter att huggit lite torra pinnar för att göra upp eld med kommer upptäckten.
En bit av bladäggen hade böjt sig! För oss helt otroligt, vi hade ingen som helst tanke på att det inte går att hugga torra kvistar med macheten.
Tillverkaren Gerber anger i produktinformationen att bladet är gjort av "High Carbon steel" alltså kolstål. Det materialet används i en del knivstål, bland annat en del Moraknivar har kolstål och jag upplever verkligen inte det som mjukt, än mindre böjbart. Men hårdheten beror tydligen på blandningen kol och stål i legeringen har jag läst mig till.

Machete bara för färskt trä

Den här macheten är tydligen bara gjord för färskt trä så det som från början förde mina tankar till djungeln var inte helt fel då. För friluftsliv i Sverige har den mycket begränsad användning eftersom man inte får hugga i levande träd. Såvida man inte är markägaren själv då, och hur många är det?

Så ska man köpa machetes är det till att kolla ordentligt vad som går att hugga i med den.
En yxa funkar både på färskt och knastertorrt trä oavsett tjocklek.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar