Sen jag bytte arbetsgivare har arbetet blivit mer intressant och senast fick jag förmånen att bygga ett vindskydd till en förskola. Utanför blir det en grillplats och barnen kan sitta i vindskyddet i ruskväder.
Under byggtiden testade jag av om det gick bra att grilla, och det gjorde det!
Började med att gräva ner fyra plintar som sedan hörnstolparna ställdes på. Stolparna är i ek 200 X 200 mm. och den främre överliggaren i samma dimension. Den kommer inte gå av det här århundradet!Under byggtiden testade jag av om det gick bra att grilla, och det gjorde det!
Helt oimpregnerat
Men vi tar det från början till färdigt vindskydd. Allt virke är utan kemisk impregnering och kommer från det som kallas för "bonnasåg" här ikring. Det betyder att de kan såga dimensioner som inte finns på någon brädgård på traditionella byggvaruhus.Panel av lärkträd
På väggarna är det okantad lockpanel av lärkträd som naturligt står emot röta bra. Bredderna på panelen varierade från 15-20 cm till 30-35 cm.Tänka själv blir bäst
Inne i vindskyddet monterades sittplankor i två olika höjder. De som skall sitta på dem är ju i åldrarna från ett år till fem så jag frågade ett par av personal vilken höjd de trodde var lämplig. Det blev att titta på bänkar som fanns inne på förskolan. En av personalen visade på en bänk som var strax över 40 cm och den var av ett märke som verkade vara av betydelse. Jag frågade då med anledning av att jag tyckte den såg hög ut. – Men den kommer väl inte de mindre barnen upp själva på?! Nä, det gör de inte fick jag till svar. Det blev som vanligt, man får själv tänka ut vad som blir bäst.Riktigt fett vindskydd!
Bredden på sittbänkarna är mellan 35-40 cm och 9 cm tjocka. Allt virke är proportionerligt överdimensionerat vilket ger hela vindskyddet ett riktigt fett intryck.Vindskyddet färdigt, fast marken skall fyllas upp inne i vinskyddet och utanför. Det är utanför mitt arbetsområde så att säga men förmodligen kommer de lägga ett lager med bark och flis.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar