23 oktober 2015

Recension Primus Bifrost

Efter ha använt tältet Bifrost H6 från Primus i vår och sommar med sammanlagt 19 tältnätter och satt upp och tagit ned det 10 gånger så vågar jag ge ett omdöme om det.

Primus Bifrost H6
Tältet är ett 6-manna tält med två innertält för plats med tre vuxna i varje. Då får man säga att det är gott om plats. Absiden är mellan innertälten och i mitten av det är det ståhöjd även för längre personer.
Det är två dörrar, en på vardera sida så man behöver inte kolla efter vilket håll man ska vända tältet vid uppsättning. Vid sol kan man öppna båda för bra luftgenomströmning. Golvet i absiden är löstagbart genom att enkelt knäppa upp fyra spännen i vardera hörn. Innertälten är också löstagbara om man vill använda tältet för andra ändamål än att sova i. Tar man bort ena innertältet så har man en rejäl absid men det blir utan golv då.

Vi har inte varit med om något extremväder när vi tältat, utan typiskt svenskt vår och sommarväder. Det har varit växlande väder med sol, regn och vind.
Tältet känns mycket stabilt i vind. Tältduken är väl spänd så det låter inget nämnvärt i blåst. Naturligtvis är det ett vattentät tält. Men eftersom vi fått frågan av andra om det inte regnar in så vill jag poängtera att det är tätt!
Det finns två ventiler i vardera absid och några kondensproblem har det inte varit i innertälten. Däremot blev det en del kondens i yttertältet på morgonen den gången tältet satts upp på våt mark och det fortsatte regna. Förmodligen så hade det varit kondens med vilket tält som helst under de omständigheterna.

Vid uppsättning är det fördel att vara två särskilt när det är vind. Jag har satt upp tältet själv alla gånger utom en då det var mer blåsigt.

Det finns två stänger med om man vill sätta upp dörren uppåt istället för att rulla upp den. Vid regn samlas dock vattnet i den uppspända dörren. Har man dörren upprullad så regnar det lätt in på golvet. Lösningen blev helt enkelt att luta stängerna inåt som bilden visar så vattnet rinner bort.

Förvaringsfickor finns det tre stycken i varje innertält, det är allt. Jag fixade själv en liten torklina och krokar att hänga barnens kläder i.

Ett problem har jag stött på med detta tält. Jag har haft en längre konversation med Primus vad det är som orsakar problemet och vad lösningen är. Enligt Primus har ingen annan hört av sig med detta problem så jag är väl ensam om det. Jag vill också säga att Primus har haft en bra kundtjänst i detta ärende så jag är helt nöjd med deras service och bemötande.
Nu till problemet, vid uppsättning är det svårt, för att inte säga nästan omöjligt att få i just de gula stängernas ändar i sina respektive hål. Det är de mellanlånga stängerna som går i en båge runt tältet. Första gången jag satte upp tältet tänkte jag att duken behövde nog bara töjas ut första gången. Men det har kvarstått hela tiden. Det har krävt att jag tagit i med all kraft jag har.  Efter tre, fyra uppsättningar så har de gula stängerna böjt sig varenda gång jag har kämpat med att få i ändarna i sina hål. Det verkar som stängerna är uppåt en decimeter för långa. Enligt Primus är det inte möjligt, om de bara så är två centimeter för långa så går det inte få i dem. Eftersom jag är byggnadssnickare då, är jag inte helt ur-klen. Jag våga påstå att de flesta nog inte fixat det så jag kan väl ge Primus lite rätt i detta i alla fall.
Hur som helst har jag blivit erbjuden nya stänger av Primus som jag sedan själv kan kapa till rätt längd.

Slutligen, rekommenderar jag detta tält till andra? Kvalitetsmässigt ja! Sen beror på hur man använder det. Är man en familj och förflyttar sig ofta mellan olika platser så tycker jag det är ett mycket lämpligt tält.
Om man däremot skall använda det på en camping under lite längre tid så finns det nog lämpligare tält med stora absider för förvaring och med plats för bord och stolar.

Läs mer om Primus Bifrost

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar