13 april 2017

Testa hemma före fjällvandringen!

En av de absolut bästa förberedelserna inför vandringsäventyret är att testa hemikring först. Använda sig av pedagogiken "learning by doing". Du kommer lära dig mycket bara genom att packa ryggsäcken med den tyngd som du förväntas ha under det kommande vandringen och gå en dagstur i närområdet. Förutom att du får känna på hur fysiskt ansträngande det kan vara så får du en rutin på att använda köket och annan utrustning. Extra bra är det om det är regnar och blåser, då får du testa både kläderna och humöret.

Gör detta några gånger tills du känner dig välbekant med utrustningen och även övernatta någon gång i tältet. Då finns chansen att justera upp saker som du upptäcker inte är bra innan du står mitt ute på fjället.

Orkar inte lyfta ryggsäcken

Såg filmen Wild när den kom. Det som jag minns bäst var hur oförberedd huvudpersonen var när hon skulle vandra hela leden PCT (Pacific Crest Trail). Hon hade skaffat alla prylarna som kunde tänkas behövas, så långt var allt rätt.
Packningen av all utrustning skedde sedan på något rum hon hyrt i närheten av ledens start. Det är när ryggsäcken är färdigpackad som upptäckten kommer att hon inte ens orkar lyfta den från golvet på grund av tyngden. Men hon kommer på ett sätt att få på ryggsäcken ändå och kan starta vandringen. Nästa upptäckt är att hon fått med fel bränsle till köket, hon löser detta genom att äta maten som den är. På kvällen när det är dags att sätta upp tältet börjar en ny kamp, hon har nog aldrig satt upp ett tält tidigare verkar det som och definitivt inte detta tält som hon ha med sig. Men hon kämpar på och till slut får hon upp det.

Tånaglar som lossnar

Senare under vandringen får hon hjälp med att plocka ur saker ur ryggsäcken som egentligen inte behövs men har vid inköpstillfället verkat bra att ha.
Hennes fötter har fått ofantligt med stryk, särskilt tårna blir ömma och naglarna mörknar och till slut lossnar även en nagel. Anledningen är helt enkelt att kängorna är lite för små och det trycker mot tårna när hon går. Efter att fått på nya kängor i större storlek fortsätter hon vandringen.
Under hela vandringen uppvisar hon en enorm målmedvetenhet och viljestyrka som gör att hon lyckas genomföra hela vandringen trots många umbäranden.

Hur blir din vandring?

Frågan är hur du vill att din vandring skall bli? Är du machotypen som gillar tungt och jobbigt eller vill du ha en vandring med njutning? Det förstnämnda är ju smidigast, bara rafsa ihop prylarna och dra. Är du ute efter njutning så är det planering och test som behövs.

Här finns mer hjälp i din planering av fjällvandring

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar