17 maj 2020

UV-skydda tältet

Ett av mina äldre tält har blivit så matt och blekt i väven. Det blev väldigt tydligt när jag såg en kompis nyare tält i jämförelse som är av både samma märke och modell. 
Den stora anledningen till mattheten är solens UV-strålning som har en skadlig inverkan på tältduken. Framförallt kommer rivstyrkan försämras i väven och det är ju inget man vill vara med om. 

Skydda tältet mot UV-strålningen

Att tänka på är att utsätta tältet för så lite solljus som möjligt. Placera det i skugga om det ska vara uppsatt på dagtid eller häng en tarp över som skydd. Vandrar man så har man den stora fördelen att tältet plockas ner på dagtid och utsätts inte för sol när ljuset är som starkast.

Perfekt för att skydda tältduken mot UV-strålning

Behandla tältet med UV-skydd

Med lite efterforskningar hittade jag receptet för att liva upp UV-skyddet och därmed förlänga livstiden på tältet. Jag använde "Tent & Gear solarproof" som sprejas på tältet, även lämpligt till ryggsäckar och annat material som inte andas.

Rengör tältet före applicering av UV-skydd

Rengör tältet först 

Började med att sätta upp tälten i trädgården. Sen tvättades tälten med ljummet vatten och en vanlig svamp. Även om inte tältduken såg direkt smutsig ut så blev till slut vattnet i hinken det.
Sen är det bara att spreja på medlet, om duken är blöt eller torr ska inte spela någon roll. Vänta någon minut och sedan torka ut med fuktig trasa om det är droppar kvar. Allt är klart när tältet är riktigt torrt.

Står på flaskan att medlet också ska vara vattenavvisande. Härligt när regndropparna riktigt studsar på tältduken!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar