28 juni 2020

Biltemas prylar för fjällvandring?

Flera lågprisbutiker har mer eller mindre ett sortiment på friluftsprylar av udda märken eller helt "omärkta" till lägre pris. Har man inte utrustning för fjällvandringen så kan det vara frestande att köpa för man har en kassa som är begränsad.
Men funkar verkligen något av detta att ha med på en fjällvandring? Eller är det bara billig skit alltihop?!

Har Biltema något användbart för fjällvandring?
Jag har gjort en check på en av de kända lågprisbutikerna, nämligen Biltemas sortiment. Jag kollade ut ett urval av de prylar i deras sortiment som kan komma ifråga för just fjällvandring (för övrigt friluftsliv kan en helt annan bedömning göras).

Har Biltema något för fjällvandring?

Vad av Biltemas prylar är relevant att ha med på en fjällvandring i fråga om hållbarhet, vikt och funktion?
Följ länkarna för att se produkterna.

😡 Självuppblåsande liggunderlag, nä! Isoleringsförmåga ok. Komfort, ok för de flesta under 25 år. Vikt, alldeles för tungt och dessutom skrymmande. 

😀 Tändstål, Ja. detta funkar att tända gasköket med. OBS! Innan det går att få gnistor med det måste först ytskiktet skapas bort.


😀 Kompass, ja.

😐 Sittunderlag, nja. Funkar bra men behöver du verkligen detta? Återkommande problem med urinvägsinfektion? Om ja, ta med det.

😡 Sovsäck, nej. Isoleringsförmågan är ok, kvalitén på säcken också, men den är väl tung att bära på med sina 1,7 kilo.

😀 Handduk, ja. Den mindre modellen. Ett annat alternativ som en del använder, en halv vettextrasa.


😀 Lakanspåse för sovsäck, ja. Det funkar, inte den minimalaste men prisvärd.

😐 Stormkök, nja. Ett kök av den klassiska modellen som kan packas kompakt. Står stabilt vid användningen och har fullgott vindskydd. Stekpannan används som lock till kastrullerna. Det är det enda den är bra till, som stekpanna bränner det fast så man får hugga loss maten. Vikt 0,9 kilo, men man kan lämna kaffepannan hemma och få ner vikten lite. Köket drivs med T-sprit som är tyngre än gas vid samma åtgång.


😐 Måltids sett, nja. Onödigt mycket saker. Ta med en tom plastburk i passande storlek, ex. från Rydbergs potatissallad.

😡 Tält, nej! Inga av Biltemas tält är avsedda till att användas i fjällmiljö (vilken inte heller anges i deras beskrivning) utan stor risk för katastrofala följder. Tänk inte ens tanken att ta med det på fjället!


😀 Fältbestick, ja, men bara skeden då. Kniv och gaffel klarar man sig utan.

😡 Termos, nej. Därför att termos behövs inte. Värm direkt på gasköket istället.

😡 Vattendunkar, nej. Behövs inte. Vatten finns att tillgå i fjället från bäckar. En vattenflaska räcker gott för de eventuella sträckor och toppturer som skulle sakna vatten.

😀 Gasolkök 3.0 kw, ja. för 1-4 vandrare. Helt ok effekt och bredstrålande vilket betyder att lågans bredd värmer en större yta av kastrullen och inte bara en punkt i mitten. Den är också med förvärmare på gasen. Det finns en piezo-tändare monterad för att enkelt tända köket. De brukar dock bli sönderbrända efter ett tag eftersom lågan lätt börjar fladdra när det blåser.
Denna brännare måste kompletteras med vindskydd till annars kommer det mesta av effekten blåsa bort.

😡 Gasolkök 2,6 kw, nej. Det finns bättre alternativ, se ovan! Det har bättre effekt, är lättare och dessutom med förvärmning.

😀 Gasolkök 2,6 kw, ja för ensamvandraren. Måste ha något slags vindskydd till annars blåser det mesta av värmen bort! Tyvärr så finns det inga riktigt bra på marknaden men ett alternativ är att bygga ett själv om man är klurig.


😀 Kokkärlssats stor, ja. Detta funkar bra.

😀 Kokkärlssats, ja för en person är detta bra.

😐 Fotstöd till glasbehållare, nja. För kök som monteras direkt på gasbehållaren kan det vara bra med detta, annars behövs det inte.

😀 Vattentät packpåse, ja. Finns i olika storlekar till det man vill säkra från väta.


😐 Ryggsäck Backpacking, nja. Kan funka hur bra som helst, iallafall till att börja med. Med tiden kan spännen eller dragkedja ge sig (ta med gaffatejp som lagningskit). Vid okulär besiktning känns ryggsäcken iallafall väldigt bra, dragkedjor går lätt, sömmarna ser bra ut. Hela utformningen på säcken upplevs bra. Vikt anges inte men vid egen vägning ca. 2 kilo vilket är helt ok för en 70 liters säck som dessutom har intrigerat regnskydd. Komforten på säcken är mycket individuell vad som känns bra så där ingen bedömning. Rygglängden är justerbar samt det mesta av det som kan justeras. Storleken är max vad man behöver. Får man inte plats med grejerna i en 70 liters säck behöver man se över vad som kan krympas och/eller bytas ut.

😡 Vattenflaska, nej. Ta istället med en vanlig PET flaska med dig, den är lätt, tålig och gratis.


😡 Plastkåsa, nej. Hållbar men det finns bättre alternativ.

😀 Vikbar kåsa, ja. Lätt och tar liten plats.

😀 Gas, Ja. Funkar bra på sommaren men under 10-12 grader försämras effekten märkbart. Använder man gasbrännare med förvärmning så är det ändå inga problem.

😀 Pannlampa, ja. Men sommartid behövs inte några lampor alls i norra Sverige, det blir aldrig mörkt!

😀 Regnskydd ryggsäck, ja. Detta funkar bra!

Vad behöver man ha med på fjällvandringen?

Här är exempel på packningslista

1 kommentar: