23 augusti 2020

Vandring i Jämtlandsfjällen

I år blev det vandring i Jämtlandsfjällen. Jag startade i från Ljungdalen och ställde bilen vid Kläppen, tryckte in den på en annars fullparkerad parkering. Innan jag började vandringen på kvällen vägde jag upp ryggsäcken, 14,35 kilo. Hmm... för många snickers med för att vara under 14 kilo?!

Första tältnatten blev efter några kilometers vandring. Gick ca. 100 meter från leden och slog upp tälten bredvid det brusande vattnet. En del kan inte sova om det brusar för mycket, för mig är det mer tvärtom, jag sover bättre. Nästa morgon var det soligt och det skulle hålla i sig några dar.


Tungt på väg till Helags fjällstation

På leden mot Helags fjällstation var det många vandrare. Många bar på stora ryggsäckar, jag funderade på vad dom hade i dom. Ibland var tält och liggunderlag dessutom fastbundet utanför den stora ryggsäcken. En hel del tycktes gå på obehindrat medan andra hade det slitit. När jag mötte en vandrare som kämpade på så frågade jag efter vi hejat. Hur går det? - Det går bra, men det är lite tungt! 
Några gick med sina barn och då blir det förstås en del extra att bära åt dem. 

Inga lättvikts prylar
Jag minns så väl min första fjällvandring med tält. Jag hade med en del bra och ha grejer som jag egentligen kunnat vara utan. Men framförallt var det inga lättviktsprylar. Att det överhuvudtaget gick då berodde på ungdomlig styrka och entusiasm. 

Runt om Helags fjällstation fanns många tält, mer än vanligt förstod jag av en vandrare jag pratade med. Han hade vandrat här många gånger men aldrig sett så många tält tidigare här samtidigt. 

Helags
Helags massivet låg mäktigt framför mig, trots att vädret var bra för topptur avstod jag. Tänkte ta det på tillbaka vägen när jag rundat det om vädret var bra. Topptur på första vandringsdagen drar jag mig för numera eftersom det gärna sätter sig i benen i flera dagar efteråt. 

Då bestämde jag mig!

Några år senare efter min premiärvandring skulle vi ge oss av till Sarek, då hade en av kompisarna den ytterst dåliga iden om att vi också skulle ha med konserver att äta. Att äta frystorkat hela vandringen skulle bli för dyrt påtalade han. Jag startade den vandringen på 22 kilo. Det var efter den vandringen jag BESTÄMDE mig, bestämde vad? Aldrig mer konserver?! Jo det också, men det stora beslutet var detta, nästa gång jag startar så väger ryggsäcken under 16 kilo annars stannar jag hemma i fortsättningen.

Jag fortsatte norrut mot Sylarnas fjällstation men vek sedan av och gick igenom Ekorrdörren. Solsken och varmt väder mest hela tiden.

Packa lätt!
När jag vandrat med premiärvandrare så har jag påtalat att det gäller att packa lätt. Ibland har jag påpekat om att den grejen klarar man sig utan, eller den finns lättare varianter av. Men det går inte in! Standar svaret är typ -Det väger ju så lite så det spelar ingen roll. Men efter den första vandringen så har de flesta fått ett annat tänk på viktens betydelse för vandringens komfort.

Sylsjön

Fina tältplatser utmed Sylsjön
Fortsatte vandringen utmed den stora Sylsjön som egentligen är en damm. Stötte på en fjällrävenlya en bit från leden. Men det var inga färska spår. Har börjat få blick på hur man hittar dem numera. 
Ungefär på mitten av den längsträckta sjön slog jag upp tältet. Här fanns många fina tältplatser men jag såg bara ett tält till på håll. Det var inte den populäraste vandringsträckan, det gick att se för leden var inte speciellt upptrampad utmed sjön.

Gjorde upp en eld och studerade solnedgången väldigt ingående. Det blev stilla och jag fick sällskap av massor av mygg. 

Sjukt mycket mygg

När jag fått frågor om fjällvandring av helt outsiders så brukar de komma in på myggplågan. Vadå mygg tänker jag, det finns väl väl inga mygg på kalfjället! Men på min 20:onde fjällvandring upptäckte jag att det kan vara hysteriskt mycket mygg just på kalfjället, inte bara då i lövslyet vid trädgränsen. Jag har i huvudsak vandrat i Norge samma tid på året och det är mycket lite mygg om än några alls som till exempel Jotunheimen som alltid har varit så gott som helt myggfritt när jag vandrat där. Men med Clarityn gick det bra ändå.

Har en del funderingar till denna skyltning, en skoterled där det är förbjudet att åka skoter!

När jag återigen närmade mig Helags fjällstation närmade sig också slutet på det fina vädret. Någon topptur på Helags blev det inte för den dagen hade vädret slagit om helt och det blev mulet och regnigt.

Det blev en mycket fin tur i för mig ett outforskat område.

7 kommentarer:

 1. Hej Ola, Tack for fint inlagg. Jag haller pa och planerar en fjalltur for nasta ar for mig och min son. Turen du beskrev ar ett av alternativen. Pa kartan ar det manga backar och aar som mynnar ut i Sylsjon. Hur gick det att vada? Tanker vandra troligen runt den 5 augusti 2021. Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Lars! Kul att du gillade inlägget. Denna turen är lättvandrad i fin fjällmiljö med utan större stigningar. Det är endast ett inlopp till Sylsjön som kräver lite mer. De andra bäckarna är inga problem att ta sig över. Det var inte speciellt strömt vatten där leden korsar den större bäcken så jag tog bara av kängorna och gick över i mina foppatofflor utan några problem. Tänk på att ta med myggmedel och Clarityn. Lycka till!

   Radera
  2. Hej Ola. Tack for snabbt svar. Jag sag pa kartan att det fanns ett vattendrag som var lite bredare an de andra. Vi gick fran Tossasen till Pyramiderna vi Lunndorrsstugan i augusti i ar. Forsta natten var ca 6 km fran Tossasen och vi hade ocksa vansinnigt med mygg dar. Val inne i Lunndorrspasset var det myggfritt.

   Lars

   Radera
  3. Ja då glömmer du inte myggmedel förstår jag :)

   Radera
 2. Helt ratt. Plus myggnat och handskar. Tipset om Clarityn skall vi prova.

  SvaraRadera
 3. Hej Ola! Tack för att du delat dina tips och erfarenheter. Jag kliar mig i huvudet över dina funderingar om skyltningen. Det är väl en helt vanlig turskidåkningsled, såvitt jag kan se (och som du själv noterat är det förbjudet att åka skoter på leden).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, du har naturligtvis rätt! Var jag för trött eller för att tänka klart :)

   Radera