5 mars 2015

Sköta om sig själv på vandringen

När man vandrar långt och kroppen belastas mer än den är van vid så kan den behöva ses om. Man kan göra en hel del för att komma i form igen om man förberett sig. Här är tips som kan vara till hjälp ute på vandringen.

Vanligtvis så är vi i Sverige renliga till max inte minst när det gäller vår personhygien. När man sen kommer ut i naturen och det inte ens finns en vattenkran så frångår en del att tvätta sig. Vad det beror på vet jag inte riktigt men det handlar nog om bekvämlighet mest, men också okunskap. 

Sköta om sig själv på vandringen

Svett innehåller bland annat salt. Salt är strävt och när det gnids mot kroppen uppstår lätt skavsår. Det är inte bara fötterna som är utsatta, vandrar man en varm dag och svettas mycket kan det bli skavsår både här och där. Själv tvättar jag mig när jag har stannat för att slå läger. Då är kroppen varm efter vandringen och man blir inte så nerkyld, är man i fjällen är vattnet oftast mycket kallt. Fötterna luftar jag vid rasterna och ibland också tvättar dem.
Underkläderna har ju också fått salt på sig genom svettning som också kan skapa skavsår till nästa dags vandring. Antingen så har man med sig ombyte med underkläder för varje dag eller så kan man tvätta det man har. Är man ute på flerdagars vandring så blir det både mer vikt och mer plats för extra kläder så tvätta är något jag föredrar.
Hygienartiklar
Flytande tvättmedel, tvål, schampo, tandkräm och tandborste med litet tandbortsskydd. Använd små förpackningar och fyll dem så mycket du beräkna använda under vandringen.
Leukoplast Compeed Försvarets hudsalva
Att tejpa fötterna på utsatta ställen kan vara till stor hjälp om man gör det innan det blir blåsor. Comped, att använda när skavsåret redan är ett faktum, Försvarets hudsalva funkar på allt från fötter till läppar. Försvarets solskydd, vad ska man med det till på fjället? Blir det långvarigt solsken och man är på hög höjd är det lätt att bränna sig. Det finns ingen skugga på kalfjället. Tänk på att vara noga med smörja näsan öron och nacken.
Första hjälpen
Första hjälpen med förband, plåster och sårtejp. Bra att ha med Paracetamol (ex. Alvedon) som är febernedsättande och Ibuprofen (ex. Ipren) som är smärtstillande och inflammationshämmande, det är bra vid överansträngda muskler. Lägg till annat som du själv vet att du kan behöva.

Myggmedel kan det finnas behov av beroende vilken säsong man är ute. Är man känslig mot myggbett kan man använda Clarityn för att minska svullnad och att det kliar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar