17 juli 2017

Guide till Preikestolen - Allt du behöver veta!

Preikestolen, en mäktig upplevelse! Man räknar med att den besöks av 100 000 tals turister om året från ett antal länder. Det finns en anledning, magnifikare plats är svår att hitta.

Här är en guide om hur du tar dig upp till Preikestolen och vad som väntar på vandringen.

Guide till Preikestolen

Här är en guide om hur du tar dig upp till Preikestolen och vad som väntar på vandringen dit.

Enligt informationen på plats är det 3,8 kilometer att vandra och det är gratis, däremot kostar parkeringen som man kan se på bilden ovan. 334 höjdmeter är det på den sträckan så räkna med en hel del uppförsbacke. Har du tänkt dig att ta dig till Preikestolen på annat sätt än att vandra så är det oerhört svårt.


Tiden det tar att vandra är naturligtvis individuellt men beräkna cirka två timmar upp och två timmar ner. När vädret är fint vill förstås folk gå upp då sikten är som bäst. Då är det mycket folk i spåret så räkna inte med att kunna gå i din egen takt hela tiden.
Som bilden ovan visar är det tränings- vandringsskor eller kängor som funkar bäst.

Att ta med till Preikestolen

Ta med dricka, god mat och fika. Det kan blåsa riktigt ordentligt när man kommit upp över trädgränsen så ta med vindjacka eller liknande för att hålla dig varm.

Vem kan gå upp till Preikestolen?

 På min vandring såg jag både det ena och det andra. Någon var lätt handikappad och någon gick helt barfota.
Det var en del barn, själva gick vi med en som inte fyllt fyra än och en på fem och ett halvt. Det var ytterst sällsynt med barn i tre, fyra års åldern, För stora för att bäras, vilket annars var vanligt att man bar på minstingarna. Och lite för korta ben för att gå helt själva, vilket vi löste med att hålla i handen där det behövdes.
Såg också lite äldre personer runt 60 - 70 år.
Klar fördel att ha tränat innan, annars går det ändå men tar betydligt längre tid och kanske mycket träningsvärk dagen efter.

Det absolut viktigaste för att ta sig upp till Preikestolen oavsett ålder eller andra förutsättningar handlar om motivation, viljan att ta sig dit.

Sherpas på Preikestolen

Medan man går kan man ägna både en och två tankar till det oerhörda arbete som Sherpas har gjort för att iordningställa leden. I stort sett all led som inte är spångad eller går på berghäll är stenlagd med den natursten som varit i leden tidigare eller i dess närhet.

På ställen där leden var smalare blir det ibland till att vänta in på sin tur för att komma fram. Det är en strid ström med folk som går uppåt medan det samtidigt är folk på väg ner.

Vi passade på att ta rast på ställen där det var fin utsikt.

En bit av leden går på myrmark men det är spångat hela sträckan.

Ta det lugnt!

I de branta partierna är stenarna lagda till en trappa att gå på.
Ta det lugnt om du känner dig trött, det är lätt att ramla och skada sig. På vår väg ner mötte vi två raska ambulanskvinnor på väg uppåt för att undsätta en vandrare.

Att ha tränings- eller funktionskläder på sig är bra, det är rätt svettigt vissa delar av leden även om temperaturen inte skulle vara så hög.

Sockerbomb!

Godispåsarna åkte fram flera gånger. Går man med barn får man ta det lugnt, stanna ofta men inte länge. Ge dem godsaker att tugga på. Nu om någon gång passar det att ge barnen "rena sockerbomber"
Ett barn som kan ha varit i åttaårsåldern som började mista all ork kunde man höra säga till sin mamma  –Jeg klarer det ikke! Jeg klarer det ikke!

Senare delen av sträckan när man kommit över trädgränsen är det fina vyer och det är en del planare vandring.

På några ställen finns det karta som visar var man befinner sig på leden till Preikestolen.

Badställe på vägen till Preikestolen

När man passerat de brantaste partierna går man mellan två små sjöar, de är badvänliga påstås det. Ingen badade när vi gick förbi, kan bero på att det inte var badväder!

Sista biten är enklare, då går man på berghäll. Här började orken och ta slut för barnen, men med ett barn i var hand fortsatte vi trots att den minste ville gå hem.

Preikestolen inom synhåll! Den allra sista biten, som kan vara farlig, höll jag i barnen vare sig de ville det eller inte. Leden är smal och det är stup rätt ner på ena sidan.

Tre timmar och åtta minuter

Äntligen framme, bara en av barnen orkade vara med på bilden, och hon är som ni ser helt svimfärdigt! Vandringen upp till Preikestolen tog tre timmar och åtta minuter för oss med alla pausar inräknade.

Nu tog vi fram vår medhavda matsäck och kalasade på. Något att köpa finns inte här utan man får bära med sig förtäring själv.


Ta bra bilder på Preikestolen!

Förutom känslan att vara där så är Preikestolen mycket tacksam att fotografera. Det finns möjlighet att ta bilder från olika håll där man får med den dramatiska känslan av klipphyllan. Vill man få de här bilderna som man bland annat ser i reklamen så finns goda möjligheter.
Flera personer hade dessutom med sig drönare som de flög med för att filma och fotografera från alla vinklar.

Medan jag tog bilder kunde jag inte låta bli att iaktta olika människor. Jag tycker den här bilden blev skön, två killar som ålat sig fram till kanten för att se ner för stupet samtidigt som en tjej sitter avslappnat bredvid och tittar på dem.

Jag såg inga som håll på med vansinnesgrejer bara för att få bilder som ska se otäcka ut. Här är det ett japanskt par som naturligtvis vill dokumentera allt och på ett säkert sätt. Hon tar bilder, medan han håller i henne.

Leden precis innan man kommer fram till Preikestolen. Här ser man stupet ner vilket inte syns när man går från andra hållet mot Preikestolen.

För att ta bilder från den här vinkeln behöver man gå ett stycke. Man går tillbaka på leden cirka 50 meter från Preikestolen, för att sedan gå upp till höger där det finns ledmarkering. Följ dessa så att du går runt berget. Sedan kan man gå på olika höjder för att välja vinkeln i höjdled som man vill ha på bilderna.


Klicka på bilderna för att förstora!




Frågor på detta? Ställ dem gärna i kommentarsfältet nedan!

8 kommentarer:

  1. Det er en virkelig god lille turguide du har skrevet. Og naturligvis fantastiske billeder. Den søvnige datter tager prisen :-)

    SvaraRadera
  2. Låter helt fantastiskt. Finns det möjlighet att tälta i området?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns möjlighet till att tälta. Man kan lämna leden och gå ut på fjället när man kommit upp högre.

      Radera
  3. Fina bilder, även på stigen på väg upp :-)
    Bra beskrivet av själva vandringen upp också.
    Tack!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Varsågod! Hoppas du får en fin tur upp.

      Radera
  4. Hej Jättefina bilder . Känner skräcken i magen när jag ser på bilderna, men vad vore livet om man inte försöker att utmana sig själv Kaarina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Det behöver inte vara så otäckt som det ser ut. Platån är stor och man väljer själv hur nära kanten man går, så du klarar det!

      Radera