15 juli 2021

Kläder för vandring

 Vad ska man ha för kläder när man vandrar?

Ja det är ju i grund och botten en smaksak naturligtvis. Men måste man köpa en massa märkeskläder för att bara ut och gå kan man ju undra? Nej är mitt svar, men det finns några saker att tänka på när det gäller kläder för vandring.

Tagit kläder jag haft

Själv har jag tagit vad jag haft till börja med och efter hand har jag uppdaterat till en del dyrare kläder. En kompis som jag vandrat många dagsturer med har haft sina huggarkläder, och då även gått med sina huggarstövlar många mil och det har ju funkat för honom. Han är ju å andra sidan rätt unik!


Ingen bomull i vandringskläderna

Nedan listar jag vad jag har för kläder numera. Materialet på kläderna är antingen syntet eller ull.
Bomull binder fukt vilket kyler kroppen när det är fuktigt och det torkar också långsamt så det har jag valt bort.


Underkläder för vandring
Underkläder i funktionsmaterial, Det enda jag har dubbelt av. Sockarna är av ull, känns varmt även om dom är fuktiga eller blir blöta. Efter dagens vandring byter jag och tvättar sedan det jag haft på mig under dagen. Materialet torkar relativt snabbt. 


Underställ, om det är kallt på natten är det gott att sova i. Efter dagens tvagning i nåt iskallt vatten är det också skönt att dra på understället. Vanligtvis inget jag vandrar med, det blir för varmt.


Mellanlager, Byxor och softshelljacka från Haglöfs. Läs mer!
Mellanlager, Haglöfs byxor och softshell-jacka med Windstopper, 450g. Jackan har mycket bra passform, Skönt när man går med ryggsäcken.


Skalkläder, regnkläder för vandring
Skalkläder vid hårt väder, skyddar mot vind, regn, snö. Byxor från The North Face, vikt 220g. Jacka med huva från Haglöfs , vikt 355g.


Kepa, bra skydd mot både regn och sol. Sprayad med waterproofer som impregnering. Halstub, funkar som antingen mössa, halsduk, rånarluva, pannband mm. Vantar från North Face.
När det behövs extra värme så tar jag på mig dunvästen, den går att knöla ihop så den blir som en liten boll när man inte använder den. Vikt 115g.

Kläder att kombinera

Kläderna går bra att kombinera, exempelvis underställ + byxor eller underställ + regnbyxor eller byxor + regnbyxor, osv. Skulle det behövas funkar det också att ha alla kläderna på sig samtidigt.

Inga extra kläder längre på vandringen

På mina första fjällvandringar hade jag med mig en del extrakläder, bara för att vara på den säkra sidan. Sånt har jag numera skalat bort eftersom jag nu har kläder som jag kan kombinera på olika sätt, vilket fungerar lika bra. Kläder väger mer än man kan tro, så det finns goda möjligheter att minska packvikten genom att bara ta med de nödvändiga kläderna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar