Kläder för vandring

Vad ska man ha för kläder när man vandrar? Läs mer!
Vandring med huggarstövlar!
Vad ska man ha för kläder när man vandrar?
Ja det är ju i grund och botten en smaksak naturligtvis. Men måste man köpa en massa dyra märkeskläder för att bara ut och gå kan man ju undra?

Själv har jag tagit vad jag haft till börja med och efter hand har jag uppdaterat till en del dyrare kläder. En kompis som jag vandrat många dagsturer med har haft sina huggarkläder, och då även gått med sina huggarstövlar många mil och det har ju funkat för honom.

Jag listar här nedan vad jag har för kläder numera. Materialet är antingen syntet eller ull på kläderna. Bomull binder fukt vilket kyler kroppen när det är fuktigt.


Underkläder i funktionsmaterial, Det enda jag har dubbelt av. Sockarna är av ull, känns varmt även om dom är fuktiga eller blir blöta. Efter dagens vandring byter jag och tvättar sedan det jag haft på mig under dagen. Materialet torkar relativt snabbt. 


Underställ, om det är kallt på natten är det gott att sova i. Efter dagens tvagning i nåt iskallt vatten är det skönt att dra på understället. Vanligtvis inget jag vandrar med, det blir för varmt.


Mellanlager, Byxor och softshelljacka från Haglöfs. Läs mer!
Mellanlager, Haglöfs byxor och softshell-jacka med Windstopper, 450g. Jackan har mycket bra passform, viktigt när man går med ryggsäck.

Skalkläder för vandring när det blir hårt väder. Läs mer!

Skalkläder vid hårt väder, skyddar mot vind, regn, snö. Byxor från Marmot, vikt 181g. Jacka med huva från Haglöfs , vikt 355g.

Kepa, bra skydd mot både regn och sol. Sprayad med waterproofer som impregnering. Halstub, funkar som antingen mössa, halsduk, rånarluva, pannband mm. Vantar från North Face.
När det behövs extra värme så tar jag på mig dunvästen, den går att knöla ihop så den blir som en liten boll när man inte använder den. Vikt 115g.

Kläderna går bra att kombinera, exempelvis underställ + byxor eller underställ + regnbyxor eller byxor + regnbyxor, osv. Skulle det behövas funkar det också att ha alla kläderna på sig samtidigt.

På mina första fjällvandringar hade jag en del extrakläder med mig, bra att ha helt enkelt, sånt har jag skalat bort numera. Kläder väger mer än man kan tro så det finns bra möjligheter att få ner vikten om man prioriterar lätta kläder.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar