16 maj 2022

Jotunheimen, inte som kungsleden

Svenskarna har börjat upptäcka Jotunhemien! Ett konstaterande jag gör efter de senaste vandringarna då jag har aldrig tidigare träffat på så många svenskar i spåren. Sedan 2004 har det blivit åtta vandringar där för mig. 
De första åren blev man förvånad om någon som man pratade med överhuvudtaget kände till Jotunheimen, Galdhöpiggen eller Bessegggen. Pratade man fjällvandring så var det Kungsleden som i stort sett alla kände till och Kebnekaise förstås.

Besseggen

Anledningen till att detta är vad jag kan se två orsaker, det första är de många TV-programmen som på ett eller annat vis visar Norges fantastiska natur.
Den andra att det är inte så dyrt längre då norska kronan har stått i lägre kurs de senaste åren. 
Bor man i södra Sverige så är närheten till Jotunheimens fjällvärld av betydelse också, förutsatt att man känner till nationalparken.

Jotunheimen

Vad är Jotunheimen?

Jotunheimen som betyder "jättarnas boning" är en storslaget fjällområde och med en nationalpark med samma namn. Här finns Skandinaviens högsta berg, Galdhöpiggen och Glittertind men även Norges mest trafikerade vandringsled, nämligen den som går på Bessegggen

Är det någon skillnad på Jotunheimen och Kungsleden?


Är det då någon större skillnad att vandra i Jotunheimen jämfört med Kungsleden? Fjäll som fjäll eller?  Kungsleden är en led på 425 kilometer som sträcker sig mellan Hemavan och Abisko. Jotunheimen är ett kuperat fjällmassiv som man vandrar i med leder som delas och möts i nationalparken. Ja, det är stor skillnad.


Vilken utrustning krävs?

Utrustningsmässigt behövs detsamma då vädret är minst lika lynnigt som det är överallt i fjällen. Men en vandrare jag mötte berättade att han hade ont i fotsulorna av all sten som man bitvis går på. Sulan i skon var för mjuk helt enkelt. Här är en stor skillnad mot Kungsleden som bitvis kan jämföras med en väg att gå på. 


Känns inte som man lagt en led här!

En annan svensk jag träffade sa något minnesvärt - Känns som man inte lagt en led här i Sverige! I Jotunheimen är det kuperad terräng och lederna går på sina ställen i riktiga branter där man kan sätta ner händerna i marken utan att behöva böja sig. För att passera en del pass så är det längre sträckor med bara skravel och blocksten att ta sig fram i och då är inte en för mjuk sula skönt att gå i.

Inte Kungsleden

Att tänka på inför vandring i Jotunheimen

  • Bra vandringsskor/kängor
  • Träna så du har bra balans
  • Risk för svindel på en del sträckor
  • Man kan välja ut lättvandrade sträckor för att undvika hamna i oönskad terräng

Upptäck mer av Jotunheimen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar