7 april 2019

Se upp för falsk marknadsföring av fjällen

Allt fler ger sig ut i fjällvärlden för vandring, man kan lugnt säga att det har blivit populärt. Folk vill helt enkelt uppleva den underbara natur som finns där. Vädret i fjällen är tyvärr inte alltid som på bilderna som visas i olika reportage och på sociala medier.

Vad det fört med sig är att en del vandrare inte är förberedda på vad som kan vänta utan man har med utrustning för väder som bilderna visar.
Detta är så att säga falsk marknadsföring! Jag kan nog känna mig till en liten del skyldig till detta så nu ska jag visa den andra sidan om hur vädret kan vara på sommarfjället.

Ett par shorts i ombyte

Från Norbottens kuriren finns detta exemplet omskrivet: "22-åringen, från Stockholmstrakten, vandrade i Tarfalaområdet och hade varit ute sedan måndagen. På tisdagseftermiddagen var han så blöt, så trött och så frusen, att Catrin Hedqvist, vakthavande polisbefäl i Norrbotten, beslutade att det var bäst att hämta honom med helikopter".  Och vidare står det att läsa, "22-åringen hade, enligt uppgift, ett ombyte av kläder med sig ut på fjället. Ett par shorts".
Alltså, det var andra dagen som han behövdes hämtas hem.

Men varför ser man nästan bara fjällbilder med kanonväder? Främsta anledningen, bilderna blir väldigt tråkiga i gråväder och en annan anledning är att man tar inte gärna fram kameran när det regnar för man vill inte blöta ner den.

Vill åka helikopter tillbaka

Fjällräddningen märker av ett betydligt högre tryck på larm från nödställda vandrare. Finns fler anledningar än att det har blivit fler vandrare ute.
Det går att använda mobiltelefon på allt fler områden i fjällen vilket gör det enkelt att bara ringa när det behövs, och det är ju bra i sig. Men folk ringer ibland utan att vara i verklig nöd, de kan ringa för att de blivit trötta av vandringen och vill ha skjuts hem.

Tidig säsong i Fjällen

Det blir också vanligare att man ger sig ut tidigt på säsongen, eller man kan säga att en del ger sig ut i svenska fjällen före "säsongen" alltså tidigt på sommaren i juni. I norra Sverige är det inte barmark i fjällen på hög höjd vid den tiden. Man ska ge sig upp på Kebnekaise till fots när det är skidor som vore lämpligt. Klart att det kan bli problem då som man inte väntat sig.

Att vara förberedd utrustningsmässigt och även mentalt på att vädret skiftar är en förutsättning för en lyckad vandringsupplevelse. Vädret kan ändra sig på några minuter ibland, det kan vara jacka på och jacka av med korta intervaller.

Det kan blåsa på bra i öppna landskap, så även om det inte är så kallt så gör vinden att man behöver extra på sig och som håller vindtätt. Regnar det samtidigt och man dessutom går i motvind är det ganska lätt att hålla sig för skratt.

Kan bli storm också, även om det är ovanligt på sommaren.

Lufttemperaturen vid denna frukost, räknar jag till max +5° C. Vi är mitt inne i ett regnmoln, på kvällen slog vi upp tälten vid en liten sjö. På morgonen såg man inte sjön utan allt var helt mjölkigt och med extremt fuktig luft. Den här natten var förstås kall också ,vilket inte är ovanligt att det kan bli. Så bra sovsäck behövs, vantar och mössa är behövligt både på natten och på dagen.

På väg mot toppen av Högronden (Høgronden). Vatten fanns att tillgå hela den här toppvandringen, det var bara att hålla ut muggen och fylla på.

Uppe på toppen av Högronden (Høgronden). Det är en bedårande utsikt från toppen, men vad såg vi? Sikt ca. 10-15 meter.
Anledningen att vi överhuvudtaget var på topptur denna dag var inte att vi ville slippa allt folk, för det gjorde vi, utan att vi följde leden som gick över toppen och det var betydligt längre att vända och gå tillbaka den väg vi kommit ifrån. Dessutom var ju vädret detsamma oavsett vilket håll man gick åt.

Snö i början på augusti i Rondane nationalpark. Ibland händer det att det snöar på sommaren i fjällen, men det blir sällan långvarigt.

Mina tips på hur du får det att funka på fjällvandringen

Slipp ringa efter helikopter bara för att du inte har förberett dig!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar